Ha már Húsvét, ha már sonka, ha már főzőlé, akkor kihagyhatatlan, megkerülhetetlen az igazi, a klasszikus bableves elkészítése. Lóbabbal, sok zöldséggel, sonka darabokkal és persze csipetkével! Ez az az étel, amit mindenki szeret, ami olyan kiadós, annyira laktató, hogy komoly kajakómát eredményez egy tálnyi leves elfogyasztása. Mégis mindenki vágyik rá, sóvárog utána, amint megérzi az illatát, ahogy főzés közben kiszökik a konyhából. Csak egy szippantás elég, és azonnal beindulnak a pavlovi reflexek: szemünket behunyva mélyet szippantunk az illatfelhőbe, majd nyelünk egy nagyot és máris a szánkban érezzük azt a csodás füstölt ízt, a bab már-már édes zamatát, a zöldségek ellenállhatatlan aromáját, vagyis a BABLEVEST! Alig várjuk, hogy elkészüljön, és mi végre belekanalazzunk a sűrű lébe.
Hát így vagyunk mi a bablevessel. És ti?
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg lóbab
- 50 dkg füstölt sonka/tarja
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 cs. petrezselyem
- ¼ zellergumó
- 2-3 db krumpli – opcionális
- 2-3 marék csipetke - vagy gm aprótészta
- só, bors, fűszerpaprika, babérlevél
Elkészítése:
Tegyük fel főni a füstölt sonkát egy fazék vízben babérlevéllel és 10-15 db szemes borssal. Sót hanyagoljuk, mert ha jó minőségű sonkát vettünk, akkor az van olyan sós, hogy elég lesz az egész leves ízesítéséhez. Ha mégsem, akkor természetesen pótoljuk. Adjuk hozzá a babot is, így együtt épp puhára fognak főni kb. 2- 2,5 óra alatt. Először hagyjuk felforrni, majd vegyük takarékra a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön a lé. (VAGY: a visszamaradt sonkafőzőlevet tegyük fel forrni adjuk hozzá az előző éjjel beáztatott babot, majd főzzük alacsony lángon 1 órát,)
Közben pucoljuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát hagyjuk egyben. Keverjük hozzá a fűszerpaprikát is ízlés szerint. Másfél óra után zöldségeljük be a levest, és így főzzük tovább kb. 1 órát. Az utolsó 10 percben tegyük bele a csipetkét, majd fedjük le újból a fazekat és hagyjuk így pihenni. Kb. fél óra múlva a csipetke beledagad a bablevesbe, megpuhul és kissé be is sűríti a levesünket.
Ezzel el is készült! Tálaláskor tegyünk mindenki tányérjába egy szép szelet sonkát!
Jó étvágyat hozzá!