Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Az az igazi, békebeli bableves...

2018. április 02. - Heni süt neked

Ha már Húsvét, ha már sonka, ha már főzőlé, akkor kihagyhatatlan, megkerülhetetlen az igazi, a klasszikus bableves elkészítése. Lóbabbal, sok zöldséggel, sonka darabokkal és persze csipetkével! Ez az az étel, amit mindenki szeret, ami olyan kiadós, annyira laktató, hogy komoly kajakómát eredményez egy tálnyi leves elfogyasztása. Mégis mindenki vágyik rá, sóvárog utána, amint megérzi az illatát, ahogy főzés közben kiszökik a konyhából. Csak egy szippantás elég, és azonnal beindulnak a pavlovi reflexek: szemünket behunyva mélyet szippantunk az illatfelhőbe, majd nyelünk egy nagyot és máris a szánkban érezzük azt a csodás füstölt ízt, a bab már-már édes zamatát, a zöldségek ellenállhatatlan aromáját, vagyis a BABLEVEST! Alig várjuk, hogy elkészüljön, és mi végre belekanalazzunk a sűrű lébe.

Hát így vagyunk mi a bablevessel. És ti?

bableves2.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg lóbab
  • 50 dkg füstölt sonka/tarja
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 cs. petrezselyem
  • ¼ zellergumó
  • 2-3 db krumpli – opcionális
  • 2-3 marék csipetke - vagy gm aprótészta
  • só, bors, fűszerpaprika, babérlevél

bableves.jpg

Elkészítése:

Tegyük fel főni a füstölt sonkát egy fazék vízben babérlevéllel és 10-15 db szemes borssal. Sót hanyagoljuk, mert ha jó minőségű sonkát vettünk, akkor az van olyan sós, hogy elég lesz az egész leves ízesítéséhez. Ha mégsem, akkor természetesen pótoljuk. Adjuk hozzá a babot is, így együtt épp puhára fognak főni kb. 2- 2,5 óra alatt. Először hagyjuk felforrni, majd vegyük takarékra a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön a lé. (VAGY:  a visszamaradt sonkafőzőlevet tegyük fel forrni adjuk hozzá az előző éjjel beáztatott babot, majd főzzük alacsony lángon 1 órát,)

Közben pucoljuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát hagyjuk egyben. Keverjük hozzá a fűszerpaprikát is ízlés szerint. Másfél óra után zöldségeljük be a levest, és így főzzük tovább kb. 1 órát. Az utolsó 10 percben tegyük bele a csipetkét, majd fedjük le újból a fazekat és hagyjuk így pihenni. Kb. fél óra múlva a csipetke beledagad a bablevesbe, megpuhul és kissé be is sűríti a levesünket.

bableves1.jpg

Ezzel el is készült! Tálaláskor tegyünk mindenki tányérjába egy szép szelet sonkát!

Jó étvágyat hozzá!

bableves3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8013775878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.04.02. 18:52:07

@szalmakazal: részemről kizárt! de ahány ház, annyi szokás :)

degeco 2018.04.03. 16:52:22

Hát a tejföl hol marad a tetejéről a tálalása őr?!
Ejnye-bejnye

élhetetlen 2018.04.03. 16:52:29

Pazar. Viszont mindenről eszembe jut valami. Ha csak maradék felhasználás. Felforralom a sonkalét, (elvileg már belefőtt a babérlevél, a bors, a sósság is adott), egy tejfölös habarás kell csak, és egy kis petrezselyem zöldje, a látvány kedvéért. Ha sonka is maradt, azt apró csíkokra vágni, mehet bele. Ha tojás is maradt, négyfele vágni, arra tálalni a levest. (Ha nem maradt, bele lehet buggyantani párat). Tökéletes romeltakarítás, és finom.

martineden 2018.04.03. 16:52:42

Haat, bablevesnek elmeletileg bableves, de nem bekebeli. Ki latott mar rantas nelkul bablevest fozni?A fuszerpaprika eleve a forro olajban oldodik.

Gacsaj Pisti 2018.04.03. 16:53:02

Lóbab? Viccel? Soha! Gusztustalan.
Ilyen kevés lével nem készül bableves.
Nyilván valami dzsémiolivér kényszer-receptből vette ezt a lé mennyiséget.
A magyar leves az leves, nem főzelék.
Mi az a fehérrépa? Olyan nincs. Csak petrezselyem gyökér van. Vagy egyszerűen csak petrezselyem. A belsvárosi álszakácsok bveszélnek csak fehérrépáról, akik a földiepret is csak epernek mondják, ami egyébként egészen más. Fán terem.
Na mindegy, aki nem tud főzni, az nem tud és a bablevesbe krumplit akar tenni. Szégyen!
süti beállítások módosítása