Ennél üdébb, frissebb, könnyedebb ételt nem tudnék jó szívvel ajánlani. Pedig van itt minden: hús, zöldség, tejszín, passzírozott paradicsom. És egy kis csillagánizs, hogy legyen benne egy kis őrület :)
Az eredmény egy selymesen krémes, lágy mártás, habkönnyű húsgombócok, és ízkavalkád. A paradicsom tejszíntől megszelídült zamata olyan harmóniában van a zelleres, répás hússal, ami leírhatatlan. Üdesége pont az ilyen tavaszi/nyári napokban kapja meg létjogosultságát. Ez az étel egyszerűen elvarázsol. És mindenki szája ízének megfelel. Az a kis csavar, a csillagánizs, pedig csak egy kis bohóságot csempészik bele ebbe a tökéletességbe, hogy az első falat után ott legyen a kérdés: ez a fantasztikus aroma vajon mi? Érdemes kipróbálni, meglepően hatásvadász étel ez! :)
Hozzávalók 2 főre:
- 25 dkg darált hús (csirke, sertés, marha, bármi)
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1/4 zellergumó
- 2 szál újhagyma zöldjével
- 1 db tojás
- 1 db csillagánizs
- só, bors
- chilipehely - opcionális, de nagyon ajánlott :)
- 1 üveg passzírozott paradicsom
- 1,5 dl tejszín - lm diétában lm tejszín
- csipet cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
Elkészítése:
Reszeljük le a répát és a zellert, karikázzuk fel az újhagymát, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Fűszerezzük (só, bors, chilipehely). Most jöhet a tojás. Keverjük össze alaposan. Praktikus a kezünket használni, a legjobb megoldás, hogy közel egyneművé alakítsuk a keveréket. Vizes kézzel formázzunk közepes méretű golyókat.
Egy lábosba öntsük a paradicsomot, forraljuk fel, majd öntsük hozzá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés chilipelyhet is tehetünk bele. Egy csipet cukor kiemeli az ízeket, így erősen ajánlott a hozzáadása. És most jöhet a csillagánizs!! Ha újból felforrt a mártásunk, akkor helyezzük bele a húsgombócokat. A hideg hústól visszahűl a szósz, így hagyjuk, hogy újból forrjon, nehogy szétmenjenek a gombóckáink! Alacsony hőfokon folytassuk a főzést, szinte csak gyöngyözzön a paradicsommártás. Nagyjából 25 perc múlva el is készül ez a fenséges és picit különleges ételünk. Mi köret nélkül, magában fogyasztottuk, de természetesen kitűnően passzol hozzá a főtt burgonya, sült krumpli, vagy akár valamilyen tésztaféle.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.