Ez egy igazi kényeztető étel. Mind ízében, mind elkészítésében a kedvünkre való. Nagyon is. Egy lábosban készül az egész, csak összeállítjuk, és hagyjuk, hogy az ízek kirobbanjanak a főzés során a lábasban. Ahogy mindig, most is tökéletes páros a vörösbor és a marhahús. Ebben a raguban olvadnak eggyé a gomba, a sárgarépa, a krumpli, no meg a marhanyak csodás aromái. Kevés, de meghatározó friss fűszerrel tesszük teljessé ezt a mennyei mannát. És ami igazán pikánssá teszi, az a narancs. A narancs, aminek az olajos héját belereszeljük a raguba, és a levét pedig belefacsarjuk. A bor és a narancs kitűnő kombó. Teljesen feldobja ezt a kissé nehéznek tűnő ételt, és olyan üdévé varázsolja, mint egy tavaszi napsütés esős borongó után.
Hozzávalók:
- 1 - 1,5 kg marhanyak
- 50 dkg csiperke
- 4 nagyobb sárgarépa
- 6 szelet bacon
- kevés zsiradék
- 5 dl vörösbor
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. paradicsompüré
- 5 dl húsalaplé
- 2-3 babérlevél
- só, bors, friss kakukkfű, rozmaring, csombor (borsikafű)
- 1 nagyobb narancs reszelt héja és leve
- 2 ek. liszt - gm diétában rizsliszt
- 50 dkg kisebb krumpli
Elkészítése:
Egy nagyobb (vastagfalú, lehetőség szerint öntöttvas) lábosban süssük ki a felcsíkozott bacon-t egy kevés zsiradékon. Jöhet bele a felkockázott hagyma és a marhanyak, amit jól pirítsunk le. Amikor már kellő pörk anyaggal rendelkezik a hús, jöhetnek a fűszerek, a fokhagyma, majd a liszt. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és öntsük fel a húsalaplével, valamint a borral. Most mehet bele a gomba és a nagyobb darabokra vágott répa, és a krumpli. Reszeljük bele egy narancs héját, és facsarjuk bele a levét. Fedjük le, és főzzük az egészet össze bő 1,5 órán át. Ennyi idő alatt a hús megpuhul, a fűszerekkel, a borral, a narancs pikáns aromájával összeérnek a zamatok, és sűrű szafttá alakult a lé. A krumpli és a répa teltté varázsolja ezt az egytál ételt, ami pazar, mennyei, csodás - hogy ne is fokozzam tovább!
Egy kellemes hétvége abszolút győztes étele lehet.
A gombákért köszönet: amigombank.hu
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.