Hogy mi is az a caprese? Alapvetően így nevezik az olaszok a paradicsom, mozzarella, bazsalikom tökéletes hármasát. Minden, ami ezzel készül, legyen az hús vagy egyszerűen saláta elnyeri a caprese nevet. Így ez a mostani tésztasaláta is méltán kapta a keresztségben ezt a nevet. Hiszen a nagy hármason kívül csak tésztát tartalmaz és a kellő fűszereket, a meghatározó öntetet, amitől friss, üde és nagyon kívánatos könnyű ételt kapunk.
Hozzávalók:
a tésztasalátához
- 25 dkg koktélparadicsom felezve
- 1 csomag mozzarella golyócskák - lm diétában lm mozzarella
- 40 dkg kis kagylótészta - gm diétában bármilyen gm aprótészta
- 2-3 ek. fenyőmag - opcionális
az öntethez
- 1,5 dl olívaolaj
- 4-5 ek. vörösbor ecet
- 1 ek. kapribogyó felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 marék friss bazsalikom levél felaprítva
- 1 marék petrezselyemlevél felaprítva
- só, bors
Elkészítése:
Egy nagyobb tálban keverjük össze az öntet hozzávalóit (tegyünk 3-4 evőkanálnyit félre belőle). A paradicsomokat és a mozzarellát adjuk a dresszinghez, és hagyjuk min. 15 percig összeérni az ízeket.
Mindeközben tegyük fel lobogó, sós vízben főni a tésztát. Ha elkészült, öblítsük le és forgassuk át egy kevés olívaolajban. Hagyjuk kihűlni. Öntsük a tésztát a marinálódott (pácolt) capresehez, keverjük alaposan össze, majd tálalhatjuk is. Még finomabb, ha előző este készítjük el, és egy éjszakán át, a hűtőben barátkoznak össze az aromák. Ilyenkor egy átkeverés után a félretett öntetből tegyünk a salátára. Ezzel életre keltjük az ízeket és felfrissítjük a dresszinget, aminek már nagy részét beszívta a tészta. Hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni.
Tökéletes előételnek, de főételnek is pazar egy könnyű tavaszi hétvégén.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.