Levesfüggő vagyok.Nincs mit tagadni. Muszáj hetente többször is készítenem valami levest. Bármilyet. Ez a mostani azonban különleges, személyes kedvencem. Egy igazi nyári sláger: a sörleves. Sok hagymával, sajttal, pikáns, fanyar sörrel, kevés fűszerrel. Krémesen lágy, a sör kesernyés ízétől különleges ez a leves. A laskára vágott hagymával és a nyúlósra olvadt sajttal sűrű és testes az ízvilága és az állaga egyaránt. Üdítően friss, selymes, akár főételnek is elmenő ez a recept. Nagyon hamar el lehet készíteni, és kitűnően fogyasztható a tv előtt ülve. Ha sűrűbbre főzzük (egy kicsit több lisztet vagy más sűrítőanyagot használunk), akkor fantasztikus mártogatóst kapunk chipsek, vagy tortilla mellé.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 ek vaj/maragarin
- só, bors
- 1 ek liszt - gm diétában rizsliszt vagy keményítő
- 15 dkg reszelt sajt - lm diétában parmezán vagy növényi
- 0,5 l sör - gm diétában kukoricasör vagy bor!
- 0,5 l tej - lm diétában lm/növényi tej
- 0,5 - 1 l zöldség alaplé
- kakukkfű, rozmaring
Elkészítése:
A vajon dinszteljük meg a laskára vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszernövényekkel. Ha összeesett, szórjuk meg a liszttel, majd öntsük fel a tejjel. Hagyjuk besűrűsödni. Ekkor jöhet a sör és az alaplé. Forraljuk össze őket, majd a legvégén adjuk hozzá a reszelt sajtot.
Tálaláskor locsoljuk meg csepp olívaolajjal. Ha szeretik, készítsenek krutont hozzá és azzal kínálják. Fenséges leves, pazar egytálétel.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.