Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Karalábé főzelék húsgombócokkal

2018. július 03. - Heni süt neked

Teljesen igazad van. Ez tulajdonképpen a töltött karalábé. Csak mégsem töltött. Amúgy minden stimmel. Már ha stimmelhet, hiszen ez az étel is annyiféleképpen készíthető el, ahány ízlés és nagyitól örökölt recept csak van a földön. Az enyém petrezselymes, tejes, krémes. Én ezt kaptam örökül anyukámtól, bár bizonyos tekintetben eltértem az eredeti verziótól, de ez csak technikai eltérés, az íze ugyanaz. Szeretem, ahogy a tej miatt olyan selymes, krémes lesz az állaga. Az ízesítés teljesen egyszerű: só, bors, petrezselyem. Semmi extra, semmi flanc. Önmaga emeli önmagát az aromák csodás világába. Ahogy a húsgombócok belefőnek, egy olyan pluszt kap a mártás, ami nélkülözhetetlen. A gombóc is teljesen natúr: csak tojás, só és bors van benne. A rizst most elhagytam. Viszont ebbe is került a felaprított petruskából.

Íme a végeredmény:

img_4895.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 db karalábé
  • 1 cs. petrezselyem
  • 1 l alaplé
  • 0,5 l tej - lm diétában lm tej vagy magtej
  • só, bors
  • liszt - gm diétában rizsliszt
  • 0,5 kg darált hús 
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj/margarin

img_4897.jpg

Elkészítése:

A vajat melegítsük fel egy lábosban, majd adjuk hozzá az apró kockákra felvágott karalábét. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt pároljuk 10 percig. Most jöhet a petruska fele. Szórjuk meg liszttel, majd öntsük fel az alaplével és a tejjel. Lehet fordított arányokkal dolgozni, vagyis több tejet adni és kevesebb alaplevet, de személyes tapasztalatom, hogy ez így pont elég krémessé és ízessé teszi a főzeléket. Forraljuk ki, hogy ne legyen liszt íze. És hogy besűrűsödjön. Egy botmixerrel pürésítsük, de nem kell teljesen. Akkor jó, ha maradnak benne karalábé darabok, amire rá lehet harapni. Eközben a darált húst keverjük össze a tojással, sóval, borssal és a maradék petrezselyemmel. Kis gombócokat formázva tegyük a húst a mártásba és fedő alatt, takarék lángon hagyjuk gyöngyözve forrni, így nem kap oda az alja. 15-20 perc után a gombócok megfőnek, az ételünk elkészül.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_4894.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1514061047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása