Leszögezném, hogy rajongok a keleti ételekért. A marokkói konyha különösen szívem csücske. Ez a mostani recept saját kútfőből van, arab ízvilágú ihletettséggel. Varázslatos, fenséges étel, aminek az alapja és a különlegessége az arab 7 fűszer keverék és a sóban eltett citrom. Ez utóbbi a világ legegyszerűbben előállított finomsága, amit aztán sok mindenhez, főleg sültekhez pazar felhasználni. Annyi a dolgunk, hogy egy 5 literes (kovászos uborkás) üvegbe beleteszünk annyi kezeletlen vagy alaposan megmosott citromot, amennyi belefér, kicsit le is nyomkodhatjuk, majd feltöltjük sóval, hogy a réseket teljesen kitöltse. Innentől már csak várnunk kell. A lefedett üvegben elkezd a só dolgozni, kivonja a nedvességet a citromból és kb. 2-3 hét múlva sós citromlében fog úszni a sok-sok citromunk, amik kissé megtöppedtek, hiszen elvonta a só belőlük a nedvességet és kissé zselés állagú lett. Ezután kész is. Eszméletlen finom!
De térjünk vissza a raguhoz. Zöldséges, fűszeres, húsos, mennyei csoda, ami egy egytálétel. Kihagyhatatlan!
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg darált csirke-vagy borjúhús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 3 szál szárzeller
- 1 db padlizsán
- 4 db paradicsom
- 10 dkg feketebab
- 10 dkg óriás fehérbab
- 10 dkg csicseriborsó
- VAGY 2 DB VEGYES BAB, CSICSERIBORSÓ KONZERV
- só, bors (rózsabors)
- arab 7 fűszer keverék (római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg,szerecsendió, fahéj, kardamom)
- 1 tk harissa (csípős chilikrém)
- fél db sóban eltett citrom
- 3 ek olaj
Elkészítése:
Egy serpenyőben pirítsuk le olajon a felaprított hagymát. Adjuk hozzá az apróra felkockázott sárgarépát és szárzellert. Sózzuk, borsozzuk. Most jöhet a darált hús és a szétnyomkodott fokhagyma. Ha kifehéredett a hús, akkor szórjuk meg a fűszerkeverékkel, a felcsíkozott sózott citrommal, valamint a harissa krémmel. Ekkor dobjuk rá a felkockázott paradicsomot, majd fedjük le és főzzük össze az egészet. Amikor már kis levet is eresztett, ideje hozzáadni a babos, csicseriborsó keveréket (ha nem konzervet használunk, akkor főzzük elő őket, akár előző este, beáztatás után). Keverjük össze és legvégül a felkockázott padlizsánt adjuk hozzá. További 10-15 percig főzzük fedő alatt. Ekkor már elkészült az isteni, fűszeres, zamatos, ízes ételünk, amihez ropogós kenyeret is kínálhatunk, tunkolás céljából.
Nagyon finom és egyszerűen elkészíthető különlegesség ez a marokkói ragu. Kipróbálásra erősen ajánlott!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.