Nagy klasszikus. Igazi cupákos, ragacsos, csak és kizárólag kézzel evős, száj összeragasztós CSODA. Lehet utálni és nagyon szeretni. Én az utóbbiak táborához tartozom, ahogy szeretem még a pacalt, a pejslit, és a békebeli kocsonyát is.
Nálam egy kritérium van, ha már dermedt a körömpörkölt, akkor már nem tudom megenni. Addig csábító számomra, amíg puha, olvadós, meleg. Kimondottan élvezem, ahogy a ragacsos pörkölt lé végig csörög a szám szélén, és mindezt próbálom megakadályozni egy szalvétával (mert hát úriasszony vagyok, vagy mi a szösz), de céltalan e próbálkozás, mert bár felitatja a csöpögő szaftot, ellenben ráragad a papír. Mindegy. Élvezem.
Élvezem, ahogy a csontokról leszopogatom a mennyei cuccot, ahogy az ujjaim összeragadnak a paprikától olyan szép, vörös színű szafttól, ami kellemesen csípi a szám. De ezt is élvezem. Mert a körömpörkölt szerintem csak csípősen az igazi. Akkor adja ki az összes zamatát. Ja, és persze csakis tejfölös-ecetes fejessalátával az igazi.
Hozzávalók:
- 2-3 köröm szétvágva
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, majoranna, fűszerpaprika, babérlevél - mindezek ízlés szerint
- 1 db erős paprika - opcionális
- zsiradék
- 5-6 dl víz
Elkészítése:
Használjunk kuktát, ha van! Meggyorsítja a főzést.
A zsiradékon dinszteljuk meg az apróra vágott hagymát, sózzuk. A két fej azért szükséges, hogy jó sűrű szaftot kapjunk. Tegyük bele a vásárláskor a hentessel szétvágatott 2-4 darabra vágott körmöket. Borsozzuk, szórjuk meg a majorannával, tegyük bele a babérleveleket (2-3 db), végül adjuk hozzá a fűszerpaprikát is. Öntsük fel a vízzel, annyival, ami épp ellepi. Én nem szeretem, ha túl hosszú a leve. Tegyük rá a kukta tetejét és főzzük először nagylángon, amíg ellezd sípolni, majd utána már takarékon kb. 1 órát. Kukta hiányában a főzési idő nagyjából a duplája, kb. 2 óra. Az a lényeg hogy a köröm a csontról olvadjon le, különben mit sem ér az egész.
Tálaláskor főtt krumpli és/vagy foszlós fehérkenyeret kínáljunk hozzá. És az elmaradhatatlan fejessalátát!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!