Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Az megvan, hogy körömpörkölt?

2018. augusztus 31. - Heni süt neked

Nagy klasszikus. Igazi cupákos, ragacsos, csak és kizárólag kézzel evős, száj összeragasztós CSODA. Lehet utálni és nagyon szeretni. Én az utóbbiak táborához tartozom, ahogy szeretem még a pacalt, a pejslit, és a békebeli kocsonyát is. 

Nálam egy kritérium van, ha már dermedt a körömpörkölt, akkor már nem tudom megenni. Addig csábító számomra, amíg puha, olvadós, meleg. Kimondottan élvezem, ahogy a ragacsos pörkölt lé végig csörög a szám szélén, és mindezt próbálom megakadályozni egy szalvétával (mert hát úriasszony vagyok, vagy mi a szösz), de céltalan e próbálkozás, mert bár felitatja a csöpögő szaftot, ellenben ráragad a papír. Mindegy. Élvezem. 

Élvezem, ahogy a csontokról leszopogatom a mennyei cuccot, ahogy az ujjaim összeragadnak a paprikától olyan szép, vörös színű szafttól, ami kellemesen csípi a szám. De ezt is élvezem. Mert a körömpörkölt szerintem csak csípősen az igazi. Akkor adja ki az összes zamatát. Ja, és persze csakis tejfölös-ecetes fejessalátával az igazi.

 img_5929.jpg

 Hozzávalók:

  • 2-3 köröm szétvágva
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, majoranna, fűszerpaprika, babérlevél - mindezek ízlés szerint
  • 1 db erős paprika - opcionális
  • zsiradék
  • 5-6 dl víz

 img_5928.jpg

Elkészítése:

Használjunk kuktát, ha van! Meggyorsítja a főzést.

A zsiradékon dinszteljuk meg az apróra vágott hagymát, sózzuk. A két fej azért szükséges, hogy jó sűrű szaftot kapjunk. Tegyük bele a vásárláskor a hentessel szétvágatott 2-4  darabra vágott körmöket. Borsozzuk, szórjuk meg a majorannával, tegyük bele a babérleveleket (2-3 db), végül adjuk hozzá a fűszerpaprikát is. Öntsük fel a vízzel, annyival, ami épp ellepi. Én nem szeretem, ha túl hosszú a leve. Tegyük rá a kukta tetejét és főzzük először nagylángon, amíg ellezd sípolni, majd utána már takarékon kb. 1 órát. Kukta hiányában a főzési idő nagyjából a duplája, kb. 2 óra. Az a lényeg hogy a köröm a csontról olvadjon le, különben mit sem ér az egész. 

Tálaláskor főtt krumpli és/vagy foszlós fehérkenyeret kínáljunk hozzá. És az elmaradhatatlan fejessalátát! 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_5930.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4614211783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.08.31. 09:42:43

Imádom! És szintén imádom a pacalt is:-) És amikor ennek hangot adok, igen furcsán szoktak rám nézni :-P

röf 2018.08.31. 20:03:39

Apróság.... én egyre inkább elfelejtem a kuktát.
A pörköltnek, a húslevesnek, mindennek meg kell adni, ami jár.
(A bográcsos marhalábszár sem lesz kész öt órán belül....)
Amúgy próbára ajánlom: köröm pacallal, pacal velővel, marhalábszár körömmel..... csúcs.

első 2018.08.31. 21:40:25

Az a probléma a henteses körömmel hogy meg kell még lángolni mert a szőrszálak az ipari feldolgozásnál megmaradnak és gusztustalanok.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.08.31. 21:44:04

@első: akkor nekem szerencsém van a hentesemmel. Gyönyörű, tiszta, szőr mentes körmöket lehet nála kapni. És minden más húsáru is kiváló.
(XIII. ker. Tátra utca 11. - Húsimádó Hentesbolt)

McKinney 2018.08.31. 22:21:15

"Nálam egy kritérium van, ha már dermedt a körömpörkölt, akkor már nem tudom megenni"
tedd a mikróba, csoda fog történni

élhetetlen 2018.08.31. 23:16:19

@Heni süt neked: Ja, és én a tiszta körmöket még manikűröztetem is, ha tehetem (azaz hentesnél), a körömhegy is része az árunak, lemérik, és utána csapatom le őket, mert azok nem jelentenek élvezeti értéket. Most második napja bőrös csülökből készült paprikást eszem, (tejföllel behabarva a pörkölt), hol melegen tésztával, hol ledermedve, hidegen a hűtőből kenyérrel. Ez is jó!

kvadrillio 2018.08.31. 23:16:26

KOLESZTERINBOMBA..., DE...SZERETEM ! :)

élhetetlen 2018.08.31. 23:17:30

@Heni süt neked: Fura darab vagy. Van olyan barátnőm, aki nem eszi meg a kocsonyát az állaga miatt, de te vagy az első, aki azt írja, hogy a kocsonyát szereti, de a paprikás kocsonyát nem (mert a megdermedt körömpörkölt, az az). Hidegen a hűtőből, kenyérrel, nyammm…
A jó hentes nem szerencse, hanem türelem kérdése, a szerencse csak az, ha hamar megtalálod. Tudod, mint a savanyú káposzta. Tíz árus, persze mind vecsési, de csak egynek van stabilan jó ízű áruja, amiből érdemes főzni.

élhetetlen 2018.08.31. 23:17:35

@első: Nem, nem kell lángolni, másik hentest kell keresni. Én csak a saját környékemet ismerem, a Móriczon a Húspalota jó, a Spár az Halleban, szintén, a csomagolt másfél kilós a Lidlben szintén, a házhoz szállítós Tesco is jó, ezeket gyakorlatilag csak átöblítem, átnézem. Egyszer vettem itt a keresztutcában egy, a szomszéd által dicsért hentestől, na, azt perzseltem meg jobb híján a gázon, aztán kaptam a barátnőm férjétől, mert megérezte a kocsonyán. Azóta oda nem mentem.
süti beállítások módosítása