Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Harcsapaprikás

2018. november 30. - Heni süt neked

A minap a piacon jártam és egész jó áron láttam afrikai harcsafilét. Azonnal lecsaptam rá. Vettem egy nagyobb darabot. Gondolatban már azonnal el is készítettem: egy vajon, citrommal, zöldfűszerekkel sült verziót és a paprikást. Ez nem lehetett kérdés. Imádom a harcsapaprikást. És így, filézett formájában még inkább. 

Őszinte leszek, próbálom behozni a lemaradásomat hal fronton. Sajnos én is, mint honfitársaim legtöbbje elég kevés halat eszem. Pedig egészséges, ízes, finom. Szóval mostantól jóval több ilyen receptem lesz majd, hiszen az elkészítésének tárháza végtelen és nagyon változatos.

Tehát harcsapaprikás. Pofonegyszerű, mennyeien finom. Gyorsan elkészíthető. Mi kell még? Semmi :)

img_6612.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 50 dkg afrikai harcsafilé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • só, bors, pirospaprika
  • 1,5 dl tejföl - lm diétában lm tejföl vagy joghurt
  • 1 paradicsom - opcionális
  • 1 zöldpaprika - opcionális

Elkészítése:

Az olajon dinszteljük meg a felkockázott hagymát, sózzuk, majd adjuk hozzá a hüvelykujjnyi darabokra felvágott halat. Pirítsuk össze (csak óvatosan, ne törjük össze a halat!), szórjuk meg a fűszerpaprikával és kevés borssal. Engedjük fel annyi vízzel, ami még nem lepi el. Forraljuk össze fedő nélkül, hogy a szaft le tudjon kicsit sülni, de azért maradjon is! Ez kb. 20 perc, és kész is van. Legvégül keverjük bele a tejfölt és egy utolsót forraljunk rajta. Ezzel enyhén be is sűrítjük a harcsapaprikás szaftját. Én kihagytam a lisztet ebből, tehát habarás nélkül készült, és épp oly finomra sikeredett. A szaftja megfelelő sűrűségű, az íze csodálatos!

Nokedlivel, főtt krumplival vagy rizzsel is tálalhatjuk, de nálunk a nokedli a nyerő :)

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_6610.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4114301415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.12.02. 11:23:54

Én attól tartok, megettem a karácsonyi harcsapaprikásomat sült hal formájában, mert leesett a címke, és csak akkor derült, hogy mi van a zacskóban, mikor már kiolvadt. Personal promblem. A paprikásnál csak annyi, hogy én a hagymára dobom a pirospaprikát, felöntöm, és úgy bele a hal, ezt nem érdemes pirítani szerintem. De nem is erről akartam írni, hanem a nokedli. Mindenki szereti, és minden háziasszony utálja elmosni a tálat, mert nyúlik, mállik, a szivacsra kenődik. Bevallom, azt nem tudom, hogy a mosogatógép hogyan kezeli, mert egy személyre azt még nem vettem. Egyszerű trükk, megszórod még liszttel, azzal leszeded a kulimászt, lesz egy keményebb tésztád csipetkének. Ha nem kell holnap, akkor megszárítod, de a tál elmosható lesz.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.12.02. 11:24:05

Azért folyami harcsából készítve klasszisokkal finomabb a harcsapaprikás.

2018.12.02. 16:46:03

@élhetetlen: Hát, amennyiben megengedheted magadnak (amúgy nem drágább, mint egy mosógép, sőt!) vegyél egy személynek is. A mosogatógépnek csak a 2. funkciója az, hogy elmosogat helyetted, ÉS meg is szárítja az edényt, meg a többit (nem kell csöpögtetőtálca vagy konyharuha, az 1. és fontosabb funkciója az életed boldogabbá tétele, és a konyha rendben tartása (Nekünk már több, mint 20 éve van, most tartok a 3. mosogatógépnél.) Összefoglalva: sosem "fut" a konyha, minden edényt, tányért, evőeszközt, poharat berámolsz, és nem kell nézned a koszos, ételmaradékos holmit, nincs szaga, nincs szem előtt. ha vendéged (vendégeid) van/vannak, és bármivel megkínálod, a használt tányérokat-holmikat szépen leszeded, mielőtt a következő fogás, desszert vagy tea/kávé következne, menet közben bedobálod a gépbe, a fekete után a kávés cuccokat is, BEINDÍTOD, és mire a vendég(-ek) elmegy(elmennek), már kész is a rövid mosogatás, és mire leráziod a morzsákat a terítőről, már szedheted is ki a gépből a száraz, tiszta holmikat. Míg MÁSKOR ilyenkor néznél rá nagyot sóhajtva a nagy halom vacakra a mosogató medencében: "a francnak van most vele foglalkozni...". Másrészt: a kézi mosogatás után a konyhában pára/gőz van, akárhogy vigyázol, a padló össze van csepegtetve, a csepegtető tálcán ugyan sokminden elfér, de a főző és tálaló edényeknek biztos nincs helyük. Kézi mosogatás után szellőztetni kell, moppal feltörölni a vízcseppeket, és közben jól kifáradtál. Mosogatógéppel mindezt megspórolod magadnak, elvonulhatsz egy kávéval - teával, (sörrel) olvasni vagy pihikélni. Hamarabb válnék meg az automata mosógéptől mint a mosogatógéptől. (Márcsak azért is, mert nem mosol mindennap, viszont mindennap mosogatsz.)

Ne fuss rá arra a vakvágányra, hogy mivel egyedül élsz, neked elég egy 400mm széles 8 terítékes mosogatógép. NEM ELÉG! Abba ugyanis szinte semennyi edény (ismétlem: EDÉNY - lábas, fazék, serpenyő, jénai tál - sem fér bele, és ha ilyen kisméretűt veszel, jól kiböktél magadnak. Amúgy ma már szinte _minden_ mosogatógép tud fél töltéssel mosogatni, ha spórolni akarsz, a 12-14 terítékes , 600mm szélest is be tudod állítani fél töltésre. Nem kell szuper program, elég három: 45 fok: gyors, mindennapos mosogatásra, 65 fok: edény mosogatásra és zsíros (vaja krémes tortás, stb.) tányérok mosogatására. Aztán van egy hidegvizes mosogatás (inkább: öblítés): ezt leginkább akkor, ha másnap akarod indítani a főmosogatást, de nem akarod, hogy minden jól rászáradjon az tányérokra-edényekre. Ez nem a reklám helye, de az ALDI TANDIL ALL-IN-1 a legjobban mosogat a legolcsóbban, de az ALDI olcsóbbik mosogató tablettája nagyon sz@r, hiába rendkívül olcsó. Mindenki más mosogatógépre esküszik, de az talán mond valamit, hogy nekem mind a három mosogatógépem BOSCH aqusastop-os ALAP típus. (Nem kell semmi további 10 programos fakszni)
Még annyit, hogy ELŐMOSOGATNI nem szükséges, de: 1.) a moosogatógép nem konyhamalac, (darabos) ételmaradékos mosogatnivalót normális ember nem tesz bele 2.) én mindet leöblíitek meleg vízzel (csak úgy futólag), mert ugyan ez nem szükséges, de ha megteszed, a mosogatógép szűrőjét (ami nem gusztusos munka) elég 3-4 havonta kivenni és tisztítani, míg ha minden szart elöblítés nélkül beleteszel, akkor HAVONTA MUSZÁJ. Te döntöd el. A másik: semmilen mosogatógéptisztító csodaszer nem pótolja ezen szűrő KÉZI kitisztítását.

dr. mesterséges színezék 2018.12.02. 16:47:20

A halevés jó cél, de nem afrikai harcsával kezdeném, sőt fel sem venném a listára.
A harcsafélék általában nem tartoznak a kényes halak közé, de igénytelenségével az afrikai és a cápaharcsa viszi a pálmát.
Miért baj az, ha tűrőképes egy hal? Mert a halgyárak ezt - mint általában a gazdálkodók a költségcsökkentési lehetőségeket - ki fogják használni.
Ha nem csak erkölcsileg, de a minőség szempontjából is problémás az, hogy a csirkék egymás mellett szorongva várják a vágásuk napját, képzeld el, hogy mennyire problémás, ha nem csak egymás mellett, de alatt-fölött is szoronganak: pontosan így nevelik ezeket a halakat, pusztán azért, mert elviselik ezt a tartást. A víz egyenletesen magas hőmérsékletén túl nem igényelnek mást, csak hogy bármi trágyával etessék őket - itt a trágya szó szerint értendő.

Nem véletlen, hogy az afrikai harcsa kereskedelmi ára a fele, harmada, de dömping idején akár ötöde is lehet az őshonos és szintén tenyésztett, de ezt a módszert elviselni nem képes leső harcsáénak.
Aminek az a következménye, hogy a leső exporton végzi, az afrikai pedig a tányéron.
Nagy halzabáló vagyok, de ha harcsára vágyom, inkább szöszmötölök a halgyárakénál összehasonlíthatatlanul jobb körülményeket jelentő halastavak átkának számító törpe harcsa (fogható, vásárolható) elkészítésével, mint a kényelmesebb, de jó eséllyel a saját ürülékében, kopoltyús patkányként nevelt példányokéval.

élhetetlen 2018.12.03. 18:30:08

@Nyírjeslakó: Kedves vagy, tellne is rá, de nem. Ismerem az előnyeit, az ismerőseimnek mindnek van. A napi mosogatni valóm egy kávésbögre, egy kistányér, egy mélytányér, amiből főzelékezek. Néha a tepsi, amiben padlizsánt vagy fasírtot sütök, vagy egy serpenyő. Nem spórolok, folyóvízzel mosogatok, a csöpögtető ott van balra, nem kell vele foglalkozni, visszafolyik a víz a mosogatóba. És nem fárasztó, mert ha beteszek valamit a mosogatóba, rögtön teleengedem vízzel, tehát nincs rászáradt kaja és vakargatás. Nem vizes a kő, és ilyen mennyiségnél nem párásodik be a konyha. Kicsit zavarna, ha két tányérhoz leküldeném a mosogató tablettát, aztán néha a mosogatógép tisztító tablettát, és ugye a szűrő. És ahogy magamat ismerem, ha már a kezemben van a tányér, akkor el is mosogathatom. Talán három éve vettem egy szuper formatervezett vízforraló 27 ezer forintért, (tudom, van négyért is), és használtam vagy kétszer, mert továbbra is belököm a mikróba a csésze vizet (nescafé). A vendégséggel igazad van, de azt kibírom. De nagyon köszönöm a törődést, rendes vagy.
süti beállítások módosítása