Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Porchetta zöldfűszerekkel és áfonyával

2019. január 18. - Heni süt neked

A porchetta egy igazi aduász egy családanya, egy vendégváró, valamint egy gasztrotündér kezében is. Ugyanis ez az az étel, amiből nem lehet keveset készíteni, ugyanakkor melegen és hidegen egyaránt tökéletes. Frissen kivéve a sütőből a ropogós bőrével, körettel és salátával maga a mennyország, míg hidegen, másnap, harmadnap egy szeletet betenni egy ropogós ciabatta közé, az már csak simán mennyei élvezet. Az ízesítése szinte tájegységenként változik, de az, hogy jó minőségű császárhúst használjunk és bőségesen szórjuk meg friss zöldfűszerekkel az kérem szépen alap. A többi már csak úri huncutkodás az ízek világával. 

Mint ahogy én is tettem a szárított áfonyával, és a hús köré pakolt különféle zöldségekkel és naranccsal, ami mind pikánssá és különlegessé varázsolta a sült porchettámat és a hozzá tartozó pecsenyelevemet (gravy). Mindez a tél jegyében és aromáiban.

img_7225.jpg

Hozzávalók:

  • 1,5- 2 kg bőrös császárhús
  • só, bors
  • friss rozmaring ágak
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 marék aszalt áfonya
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem
  • 2 db narancs
  • 2 db endívia
  • fél édeskömény gumó
  • 1-1 fej lila-, és vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt - gm diétában rizsliszt

img_7220.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

A szépen felnyitott bőrös-húsos császárt kiterítjük és egy papírtörölközővel leitatjuk róla a felesleges nedvessséget. Alaposan besózzuk, borsozzuk.  A középső sávban vastagon megrakjuk az apróra felkockázott lilahagymával, petrezselyemmel, szárított áfonyával, valamint a friss rozmaring ágakkal.

Most jöhet a szorosan feltekerés, hogy bent maradjon minden. Zsineggel átkötjük a szokott módon 2 ujjnyi távolságban, majd a végén áthúzzuk az egészet keresztbe, a másik végébe, így teljesen összefogva a húst. Tegyünk zsiradékot a tepsibe, majd helyezzük bele bőrével felfelé a kötözött húst.  Sózzuk meg alaposan a bőrét, ettől (is) lesz majd ropogós!

img_7221_1.jpg

200 fokon süssük elő a húst, amíg összesül annyira, hogy a szaftjait bent tartsa és a bőre is megpiruljon kissé. Ez kb. 15-20 perc. Majd tegyük a porchetta mellé a félbevágott endiviát (ez egy enyhén kesernyés saláta fajta, amitől különleges ízt kap a mártás majd), a narancsokat, az édesköményt, vaslamint a hagymákat, fokhagymát. Öntsük fel kb. 2 dl vízzel és 160 fokon süssük 2-3 órát. Félóránként ellenőrizzük és locsolgassuk a hús bőrét, hogy jó ropogós legyen.

img_7224.jpg

Ha már jól átsült és kellően ropogós a bőre, akkor elkészültünk. Vegyük ki a húst és hagyjuk pihenni minimum 10 percet. Csak utána szeleteljük egy recés késsel. 

A pihentetés idejében a tűzhelyen forraljuk tovább a tepsiben lévő pecsenyelevet, amit megszórunk egy evőkanálnyi liszttel, és kevergetés mellett besűrítjük. Egy szitán átszűrve kapjuk meg a csodásan selymes, krémes mártást, ami a húst egy magasab szintre emeli. 

Tálaláskor krumplipürével, grillezett zöldségekkel vagy puliszkával tálaljuk, alaposan megöntözve az isteni szósszal.

Másnap fantasztikus szendvicset készíthetünk belőle, aminél elengedhetetlen a jó minőségű kenyér, baguette vagy ciabatta hozzá.

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1514523254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása