Ha igazán friss gombához jut az ember, akkor próbálja a legjobbat kihozni belőle. Ami ez esetben egy isteni tejszínes, pirított gombás tészta, sütőben elkészítve. De az alap, az valóban a friss gomba. Most épp barna csiperke. Ez a fajta ízesebb, aromásabb. És ha mindezt friss rozmaringgal, fokhagymával és krémes tejszínnel készítjük el, akkor az eredmény magáért beszél. Persze a tészta sem mindegy. Azért esett a választásom a pappardellére (ez dupla olyan vastag, mint a tagliatelle, a szélesmetélt), mert így nagyobb felületen tudja magába szívni az ízletes szaftot. Az egész megkoronázása az, amikor a sütőben rápirítunk a gombára és a tészta szélei kissé ropogósra sülnek. Szemnek, szájnak kívánatos ez az étel.
Hozzávalók 2 főre:
- 25 dkg pappardelle tészta - gm diétában gm tészta
- 50 dkg friss (barna) csiperke
- só, bors, füstölt pirospaprika, őrölt szerecsendió
- kevés olaj a sütéshez
- 0,5 l főzőtejszín - lm diétában növényi tejszín
Elkészítése:
Előszür főzzük ki sós, lobogó, forrásban lévő vízben a tésztát. Amíg fő, addig kevés olajon pirítsuk le a felszeletelt gomba háromnegyedét (a maradékot tegyük félre), majd fűszerezzük ízlés szerint, végül öntsük fel a tejszínnel. Fedő alatt főzzük össze. Egy forró serpenyőben pár csepp olajon süssük ropogósra a gombaszeletek maradékát.
Végül keverjük össze a tésztát a tejszínes mártással, tegyük egy tűzálló tálba, és helyezzük a tetejére a süt gombákat. Tegyük az előmelegített sütőbe, és 200 fokon süssük 10 percig, amíg a tészta kicst megpirul. Ne ijedjünk meg, a szaftot fel fogja szívni a tészta, de ez az étel ilyen. Állagában hasonlít a s rakott tésztákhoz.
Ha elkészültünk, szórjuk meg friss petrezselyemmel, és tálaljuk szeletenként, kevert salátával. Igazán mennyei!
Jó szívvel ajánlom a Chefgomba termékeit, mert mindig frissek, és már szinte minden nagyobb szupermarketben megvásárolhatók.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.