Tavasz van. Ez tagadhatatlan. Ilyenkor vágyunk a színek orgiájára a téli szürkeség után. És nem csak a természetben, hanem az ételeinkben épp úgy. Vágyunk a ress, sok zöldséggel készült ételekre, amiknek az íze harmonikus, kiegyensúlyozott, de mégis felkavaró a maga egyszerűségében. Ilyen ez az étel is. Színpompás, ízes, ropogós és puha egyszerre. Közelít a tökeletesség felé. A kel haragos zöld színe és ress állaga, a batáta puha, krémes, édes íze és harsány narancssárga színe, a dió ropogóssága és csodás aromája, a lilahagyma kelleme, végül a csirkemell natúrsága olyan egységet alkot, ami maga a tökély.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 db csirkemell filé
- egy nagyobb édesburgonya fele
- 2-3 kale levél vagy sötétzöld kelkáposzta levelek
- 1 kis marék dió
- kevés olaj
- 1 közepes fej lilahagyma
- só, bors, római kömény
Elkészítése:
Kevés olajon pirítsuk le a felkockázott lilahagymát, majd a csirkemell darabokat is. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet római köménnyel. Adjuk hozzá a szintén kockákra vágott édesburgonyát, majd öntsük fel 1-2 dl vízzel és nagylángon, fedő alatt pároljuk. Hagyjuk elfőni a levét (ha sok marad vissza, akkor vegyük le a fedőt és úgy gyorsan elpárolog a felesleges lé). Pirítsuk össze az egészet, kapjon egy kis pörk anyagot. Ekkor adjuk hozzá a felcsíkozott kelt és diót. Újra fedjük le és 5 percig pároljuk, hogy a kel is meg tudjon kicsit puhulni. De maradjon ress, ne főzzük szét!
Ezzel el is készült ez az egészséges, ízeiben gazdag és telt finom egytálétel.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.