Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fátyolhájba tekert kolbászhús párolt savanyú káposztával

2019. március 27. - Heni süt neked

Beleszerettem ebbe a fátyolháj dologba! Látványnak is csodás, de ha megsül, akkor az íze egyszerűen mennyei. Mintha a legropogósabb bacont enném. Nem is beszélve arról, hogy miután az ember belebugyolál húst, zöldséget, akármit, az ízek, a zamatok végig benne maradnak, hiszen körbezárja ez a csoda. 

A mostani recept egy kolbászhúsról szól, ami magasabb szintre emelkedett, miután fátyolhájba (még kimondani is élvezet: FÁTYOLHÁJ) tekertük bele. Elnyervén így kis batyu formáját, ami már önmagában is kívánatossá teszi. És akkor még  egy szó sem esett az ízéről. A kolbászhúsból kisül szinte minden zsiradék (na, azért marad amennyinek maradnia kell ahhoz, hogy ki ne száradjon), a fűszererezés beindul és életre kel, a fátyolháj pedig ropogós réteget von köré, a sült szalonna ízére emlékeztetve. 

Ha már kolbászhús: muszáj megemlítenem, hogy minden főzni szerető embernek szüksége van egy jó hentesre. Akiben megbízik, aki darabol, filéz, beszerzi az olyan dolgokat is, ami nem szerepel a mindennapi kínálatban. Nagy szerencsémre, én már közel 20 éve megtaláltam a Húsimádó boltot, és annak tulajdonosát, vezetőjét Kuti Istvánt. Nincs olyan, amit ő ne tudna beszerezni. És ha azt kérem tőle, hogy adjon nekem kolbászhúst (ja, mert ezt ők ott csinálják, helyben) de ne bélbe töltve, hanem csak úgy önmagában, akkor ez így lesz. És ha fátyolháj kell, hát az is lesz. 

Könnyű dolgom van nekem így, tudom. De higgyétek el, meg lehet találni a megfelelő hentest :)

De térjünk vissza a receptre! Már önmagában is különleges ez az étel, de ha köretnek még egy kis csavarral készítjük el a káposztát, hát akkor ez lehet a tökéletes fogások egyike. 

Tessék kipróbálni! Érdemes!

img_7866.jpg

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg kolbászhús
  • fátyolháj
  • 1 kg savanyú káposzta
  • bors, szegfűbors, borókabogyó, babérlevél
  • kevés olaj

Elkészítése:

Maroknyi húst tekerjünk alaposan körbe fátyolhájjal épp úgy, mintha a káposztalevélbe töltenénk. Egy kilónyi mennyiségből kb. 7-8 batyu lesz, kinek mekkora a marka :)

Tegyük egy nagyon enyhén kiolajozott/zsírozott tepsibe sorba, majd egy decinyi vízet öntsük alájuk. 180 fokos sütőben süssük kb. 1 órát. A fátyolhájból és a kolbászhúsból rengeteg zsíradék fog kisülni, ami (habár nem túl divatos manapság) pazar paprikás sült zsír lesz majd, amit puha kenyérrel, hagymával és savanyúsággal elfogyasztani mennyei élvezet! :)

Amíg sülnek a batyuk, addig készítsül el a köretnek szánt párolt káposztát! Én savanyú káposztából készítem, amit előtte alaposon kimostam, mert nem szeretem ha túl savanyú. Majd kevés olajon átforgatom, beleteszem a megtört fűszereket (bors, szegfűbors, borókabogyó), és a babérlevelet. Felengedem annyi vízzel, hogy a kozepéig ellepje. Fedő alatt puhára párolom, ráadásul ennyi idő alatt a fűszerek aromáját is átveszi. Ez kb. 45 perc. Ekkora elpárolog a felesleges lé, és csak egy kevés marad, hogy ne száradjon ki. 

Tálaláskor egy adag képosztára helyezem a sült batyukat, 1-2 darabot.

Ezzel kész is az isteni ételünk! 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_7868_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2314704810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása