Bizonyos ételeket a hentesem inspirál. A tipikus gombhoz a kabátot verzió jön be olyankor, amikor belépve az üzlethelyiségbe, máris kokettál velem egy darab gyönyörű hús. Ez esetben is így történt, amikor első látásra szerelembe estem egy márványos, csodás marhahátszínnel. Még nem tudtam mi lesz belőle, de azt tudtam, hogy akarom! Őt akarom, mert bármit is készítek majd ebből a gyöbyörűségből, az csak isteni lehet.
És így lett. Zsenge céklát és répát álmodtam hozzá, és hogy dobjunk rajta egy fajsúlyosat, házi BBQ mártást kapott a nagy trió. Elég jól szóltak így együtt. És elég nagyot. Nem akarok szerénykedni, ez valami baromi jó lett. Valami új íz, valami új állag, szóval valami új. Az eredmény az omlós sült marha szeletek, és az ízes, zamatos zöldségek, amik úgy körbevonták szaftjukkal a húst, hogy a teljeség alakult ki ilyen formán. Egységes, harmonizáló, mégis külön-külön felismerhető és értelmezhető ízek.
Jó lett, na. :)
Hozzávalók 2 főre:
- 50 dkg marhahátszín
- 2 fej idei, friss cékla
- 1 csokor idei sárgarépa
- 3-4 szál szárzeller
- kevés olaj
- só, bors, fokhagymapor, vöröshagymapor, őrölt koriandermag, fűszerpaprika, kevés cukor, római kömény, ketchup, Sriracha chili szósz
- 1-2 dl víz
Elkészítése:
A húst hosszában félbevágtam és vékonyan felszeleteltem. Így olyan 4-5 cm-es egész vékony darabokat kaptam. Sózás után kevés olajon lepirítottam a húst kb. 3-4 percig. Majd hozzáadtam a pucolatlan (persze jól megmosott) felkockázott céklát, répát és felaprított szárzellert is. Összekevertem a fűszereket a ketchuppal és a chiliszósszal, majd hozzáöntöttem a zöldséges marhahúshoz. Egy kevés vizet is adtam hozzá. Csak annyit, hogy legyen szaftja, de nem kell, hogy ússzon benne. Fedő alatt 15 percig főztem, majd fedő nélkül további 5-10 percig sütöttem, hogy kissé lepiruljon, de maradjon egy kis leve. Tényleg kevés.
Ezzel el is készült ez a csodás egytálétel, ami izgalmas, egyedi és nagyon finom. Ráadásul egészséges is :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.