A tabulé, vagy tabbouleh egy eredetileg libanoni petrezselyem saláta. A Közel-Kelet gasztronómiájában annyira közkedvelt könnyű, ízletes saláta a petrezselyemre épül, a többi csak ízesítés. Úgy mint az újhagyma, paradicsom, menta, citrom és olívaolaj. Az én mostani verzióm viszont egy felturbózott recept, amiben felhasználtam csirkemellet és uborkát is. Ennek eredménye lett a tabulé gazdagon. :)
Az elkészítési módjának egyszerűségét az is jelzi, hogy a legidőigényesebb és legnehezebb rész benne a petrezselyem felaprítása. :)
Hozzávalók 4 személyre:
- 4-5 cs. (piaci, mert az frissebb, nagyobb csokor) petrezselyem
- 4 ek. kuszkusz - gm diétában kölessel helyettesíthető
- 4-5 db paradicsom
- 1/2 kígyóuborka
- 2-3 szál újhagyma zöldjével együtt
- 1/2 párolt csirkemell
- só, bors
- kis csipet szegfűbors
- citromlé
- olívaolaj
- kevés friss menta levél
Elkészítése:
Aprítsuk fel a petrezselymet és mentát. Kockázzuk fel apróra a paradicsomokat, az uborkát, a főtt csirkemellet, karikázzuk fel az újhagymát (zöldjével együtt). Tegyük egy mély tálba. A kuszkuszt forrázzuk le, sózzuk, majd fedjük le és hagyjuk 5-7 percig, hogy bedagadjon, felvegye az összes vizet. Ha elkészült, egy villával lazítsuk fel a szemeket. Hagyjuk kihűlni, hogy a zöldségek ne essenek össze a hőtől. Ha kihűlt, keverjük össze a zöldségekkel, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt szegfűborssal. Facsarjunk rá citromlevet ízlés szerint, majd locsoljuk meg némi olívaolajjal. Keverjük össze alaposan az összetevőket!
Ezzel el is készült az egytálétellé avanzsált tabulénk. Könnyű, isteni, üde, friss. Igazi nyári étel, ami lehet önálló fogás vagy köret, esetleg pitába tömve szendvics is :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.