Ha az ember egy igazán jó zöldségesnél vásárol, akkor már a vásárlás folyamatánál inspirációt kap, hogy mi is készüljön az alapanyagokból. Így voltam ezzel én is, amikor megláttam az óriás vöröshagymát és a szintén nagyméretű sárga ökörszív paradicsomot, a helyes kis tömör patisszont, és a szebbnél szebb színes kaliforniai paprikákat. Már akkor tudtam, hogy ezeket bizony én meg fogom tölteni főtt basmati-vadrizs mixszel, és a zöldségek kivájt és felaprított keverékével. Szinte láttam lelki szemeim előtt a kész finomságokat. De bevallom a valóság felülmúlta az elvárásaimat. Csodálatosak lettek. És nem mellesleg csuda finomak!
Hozzávalók:
- 1-1 db piros és zöld kalifornai paprika
- 1 db kisebb patisszon
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 nagy db paradicsom (itt sárga ökörszív)
- basmati-vadrizs keverék
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokon!
Főzzük meg a rizskeveréket kevés sóval. Amíg fő, addig vágjuk le a zöldségek tetejét és óvatosan vájjuk ki a belsejüket. Aprítsuk össze egy éles késsel, fűszerezzük sóval, borssal, majd keverjük hozzá az időközben elkészült rizst. Szépen töltsük vissza a rizses keveréket. Egy tűzálló tálba, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a megtöltött zöldségeket. Locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal a tetejüket és toljuk be az előmelegített sütőbe 45-50 percre, 190-200 fokon. Ennyi idő alatt a rizzsel összekevert kivájt, nyers alapanyagok, valamint maguk a zöldségek is megpuhulnak, tetejük megsül és elnyerik végső formájukat, ízüket. Az eredmény magáért beszél. Szemnek és ízlelőbimbóknak kívánatos finomság ez az étel. Színekben, ízekben gazdag nyári, töltött zöldségek. Szívből ajánlom!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.