Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Lapított sült csirke színes céklával

2019. október 01. - Heni süt neked

A lapított csirke nem csak látványában guszta, de nagyon praktikus is, hiszen még gyorsabban átsül, az amúgy se hosszú sütési időt igénylő hús. A friss fűszernövény, a citrom savassága igazi ízkavalkáddá változtatja, az alapjaiban nem igazán karakteres csirkehús ízét. Így nem is kell nagyon fűszerezni. Elég neki egy kis só és bors. A kevesebb több elve most is igaznak bizonyul. A natúr ízek mindig nyerők, ahogy ebben az esetben is.

img_9069.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db csirke
  • 6 db kisebb színes cékla
  • só, durvára őrölt bors
  • 1 ek olaj
  • 2-3 szál friss rozmaring
  • 1-2 db citrom

fotojet_15.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokon!

A csirkét vágjuk a hátán hosszában szét, majd a tenyerünkkel ránehezedve lapítsuk kicsit szét. Egy kevés olajjal keverjük össze a sót, borsot, frissen aprított rozmaringot és masszírozzuk a csirke bőrébe a teljes felületén. Helyezzük egy serpenyőbe a befűszerezett és kilapított csirkét, mellével felfele. Tegyük köré a félbevágott céklákat, a hús tetejére pedig a friss rozmaring ágakat és pár szelet citromot. A maradék citrom levét öntsük a csirke tetejére, végül adjunk hozzá 1 dl vizet. Tegyük a 200 fokon előmelegített sütőbe (azért kell ekkora hőfokon, hogy hirtelen összeugorjon a hús, és bent tartsa az értékes szaftokat, így nem szárad ki), így süssük 5-10 percig - és utána még cca. 30 perc, de már csak 170-180 fokon. Ropogós bőr, omlós, ízletes, illatos hús, isteni zsiradékban sült fűszeres cékla, ez a pazar végeredmény.

Ne ijedjünk meg, ha a cékla és a citrom széle úgy tűnik, mintha égett lenne, NEM az! Csak karamellizálódott. A sült citrom kimondottan édeskés ízű, mennyei finomság! 

Ha elkészült, tálaljuk a serpenyőben, igazán guszta látványt nyújt. Savanyúságot, salátát kínáljunk mellé, jól fog esni hozzá. 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

szalonna_s_lapi_tott_su_lt_csirke.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7215185354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.02. 11:35:51

"Tegyük a 200 fokon előmelegített sütőbe, majd hagyjuk 35-40 percig sülni 180 fokon.."

200 fokon meddig kell sütni?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.10.02. 11:38:09

@Veszéjben a lyogállamiság !: jogos a kérdés :) csak annyi kell ekkora hőfokon, hogy hirtelen összeugorjon a hús, így bent tartja az értékes szaftokat, nem szárad ki.
a válasz tehát: 5-10 perc - és utána még cca. 30 perc, de már csak 170-180 fokon.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.10.02. 12:26:20

@Torghelle AIR Sándor: akár :) csak miután szétvágtuk és kilapítottuk már kicsit nehezebb ezt a nagydarab húst forgatni, fogást találni rajta. de megoldható. nekem könnyebb a sütős változat, de ahogy neked jobban tetszik :)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.03. 11:42:27

@Heni süt neked: És amíg lehűl 200-ról 170-180 fokra a sütő, ki kell venni a csirkét, majd visszatenni?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.10.03. 11:45:40

@Veszéjben a lyogállamiság !: nem. neeeeem! :) épp az a 10 perc kell neki, amíg a hő visszaesik, hogy jól összekapja magát, a már említett szaft benntartó akció miatt :)
süti beállítások módosítása