A lapított csirke nem csak látványában guszta, de nagyon praktikus is, hiszen még gyorsabban átsül, az amúgy se hosszú sütési időt igénylő hús. A friss fűszernövény, a citrom savassága igazi ízkavalkáddá változtatja, az alapjaiban nem igazán karakteres csirkehús ízét. Így nem is kell nagyon fűszerezni. Elég neki egy kis só és bors. A kevesebb több elve most is igaznak bizonyul. A natúr ízek mindig nyerők, ahogy ebben az esetben is.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db csirke
- 6 db kisebb színes cékla
- só, durvára őrölt bors
- 1 ek olaj
- 2-3 szál friss rozmaring
- 1-2 db citrom
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokon!
A csirkét vágjuk a hátán hosszában szét, majd a tenyerünkkel ránehezedve lapítsuk kicsit szét. Egy kevés olajjal keverjük össze a sót, borsot, frissen aprított rozmaringot és masszírozzuk a csirke bőrébe a teljes felületén. Helyezzük egy serpenyőbe a befűszerezett és kilapított csirkét, mellével felfele. Tegyük köré a félbevágott céklákat, a hús tetejére pedig a friss rozmaring ágakat és pár szelet citromot. A maradék citrom levét öntsük a csirke tetejére, végül adjunk hozzá 1 dl vizet. Tegyük a 200 fokon előmelegített sütőbe (azért kell ekkora hőfokon, hogy hirtelen összeugorjon a hús, és bent tartsa az értékes szaftokat, így nem szárad ki), így süssük 5-10 percig - és utána még cca. 30 perc, de már csak 170-180 fokon. Ropogós bőr, omlós, ízletes, illatos hús, isteni zsiradékban sült fűszeres cékla, ez a pazar végeredmény.
Ne ijedjünk meg, ha a cékla és a citrom széle úgy tűnik, mintha égett lenne, NEM az! Csak karamellizálódott. A sült citrom kimondottan édeskés ízű, mennyei finomság!
Ha elkészült, tálaljuk a serpenyőben, igazán guszta látványt nyújt. Savanyúságot, salátát kínáljunk mellé, jól fog esni hozzá.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!