Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Töltött hokkaido tök

2019. november 27. - Heni süt neked

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk miért is olyan zseniális a hokkaido tök. Szerintem, ha van prémium kategóriája a sütőtököknek, akkor a hokkaido az. A húsa ízes és édes, vastag és úgymond lisztes (ez a sütőtökök krémességének egyik definíciója).  És ha ez még nem lenne elég, akkor csak annyit mondok, hogy van egy enyhén diós, ámde karakteresen sütőtök aromája, ami kimondhatatlanul finommá teszi. Hát ennyit magáról a tökről. És akkor még sehol nincs a hozzá tartozó töltelék pazar ízkavalkádja! Mert van itt kérem szépen darált marhahús, piros kápia paprika, fűszerek és snidling is. No és persze sütőtök. Egy kis plusz sütőtök... 

Nagy előnye még a többi fajtával szemben, hogy egy darab nagyjából 1-1,5 kg, így sokkal kezelhetőbb, egyben felhasználható nem úgy, mint óriás társai. 

img_9819.jpg

Hozzávalók:

  • 1 db hokkaido tök
  • 50 dkg nyers sütőtök felkockázva
  • 40 dkg darált marhahús
  • 2 db tojás
  • 1-1 tk hagyma-, ls fokhagymapor - ebben az esetben ez a legmegfelelőbb
  • 1 cs. snidling - vagy újhagyma
  • 1 db húsos kápia paprika
  • só, bors

img_9801.jpg

Elkészítése: 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

Kockázzuk fel a megtisztított sütőtököt (amit pluszban vettünk - ajánlom a kanadai fajtát hozzá). Keverjük össze a hússal, a szintén felkockázott paprikával, fűszerezzük sóval, borssal, hagyma-, és fokhagymaporral, aprítsuk bele a snidlinget, végül üssük bele a tojásokat. Keverjük össze jól az alapanyagokat. 

Vágjuk le a hokkaido kalapját, majd egy kanállal kaparjuk ki a közepén található magokat jó alaposan. Töltsük bele a tölteléket, majd helyezzük vissza a kalapját. A tetején található szárat tekerjük be egy kis alufóliával, mert sütés közben könnyen megég.

img_9812.jpg

A maradék tölteléket tegyük egy tűzálló tálba és a töltött tökkel együtt tegyük be a sütőbe. 

img_9803.jpg

Süssük 200 fokon (légkeverésen) kb. fél órát, majd vegyük vissza 170 fokra és süssük további 1 órán keresztül. Ha nem puhul meg a tök, akkor további sütést igényel, de annak ideje függ a sütőtől és a töktől egyaránt. 

Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel úgy, mint a tortát. 

Pazar lakoma, amihez nem szükséges köretet adnunk. Ha mégis szükségét érezzük, kínáljunk hozzá krumplipürét vagy puliszkát/polentát. Ezek kitűnően passzolnak hozzá.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_9813.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr615325658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.12.02. 11:23:22

Én is nagyon kedvelem a hokkaidót, de idén "átszoktam" a szürke színű nagydobosira (úritökre). Az is nagyon finom ízű és az egyik hipermarketben egészen kisméretűeket is lehetett kapni. Érdemes kipróbálni!

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.12.02. 11:25:57

@Attilajukkaja: de jó! köszi az infót! majd súgd meg, melyik az a hipermarket :)
süti beállítások módosítása