Töltött káposzta. De nem ám akármilyen. Színekben csodásan pompázó, ez esetben húsmentes, kicsit talán különleges töltelékkel és paradicsomszószban készült verzió. Vagyis teljesen más, mint a megszokott, hagyományos töltött káposzta. Mégis azt ajánlom, hogy aki érez magában vágyat/erőt/kihívást a szokatlanra, az újításra, az mindenképpen készítse el. Mert ez az étel nem csak látványnak gyönyörű, de ízvilága is pazar. Füstölt paprikás rizs (ami zöldségekkel van gazdagítva) a tölteléke, ami egyszerű, és mégis tökéletes megoldás. Hiszen annyira harmonizál a káposzta natúr ízével és a paradicsom pikáns, enyhén csípős (ez persze opcionális), kicsit savanykás aromáival, hogy ily módon az egész "A" tökéletes fogás. Elkészítése nem igényel sem nagy tudást, konyhai tapasztalatot, sem túl sok időt. Tulajdonképpen ez az étel a mindennapok hőse, a hétvégék megízesítője, a szemnek-szájnak gyönyörködtető ebédje.
Ennyi szó után íme a kép. Szerintem szép. Szerintem. :)
Hozzávalók 2 személyre:
- 1-1 szép, egész levél kelkáposzta, lilakáposzta, fejes káposzta
- 1 bögre rizs
- 2 fej (portobello) gomba - (#chefgomba a legjobb minőség!)
- 1 szál sárgarépa
- 1/2 szál póréhagyma
- 1 mk füstölt paprika
- só, bors, borsikafű (csombor)
- 1 ek olaj
- 1 üveg passzírozott paradicsom
- 1 csipet cukor/édesítő
Elkészítése:
Tegyük fel főni a rizst dupla mennyiségű vízbe, sózzuk, borsozzuk. Közben egy kevés olajon dinszteljük meg a felkarikázott pórét, sárgarépát, majd adjuk hozzá a felkockázott gombát. Pirítsuk át és fedő alatt hagyjuk megpuhulni. Amikor elkészült a rizs, de még fedő alatt pároljuk, akkor keverjük hozzá a füstölt fűszerpaprikát. Most jöhet bele a zöldség. Alaposan keverjük össze. Ha a gomba miatt levet engedett volna a zöldség, akkor azt NE tegyük a rizshez, mert szét fog esni és nem tudjuk betekerni a káposztalevelekbe.
Ha elkészültünk a töltelékkel, tegyük félre annyi időre, amíg a szép, színes, hibátlan leveleket leforrázzuk. Előtte persze vágjuk ki a vastag erét! Forrázás után hagyjuk kicsit párolódni a gőzben, majd vegyük ki a leveleket és töltsük meg a zöldséges rizzsel. Tekerjük fel szorosan.
Készítsük el a paradicsomszószt: forraljuk fel a borsikafűvel, sóval, borssal a passzírozott paradicsomot. Ennyi. Nem kell se rántani, hisz elég sűrű, se nagyon főzni. csak ízesíteni.
Ha ezzel is elkészültünk, akkor tegyük egy tál aljára a szószt, fektessük rá a töltött káposztákat. Ez maga a tálalás.
El is készültünk ezzel a finomsággal!
#chefgomba - köszönet a gombáért!
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!