Ha valami pikánsra vágysz, ha gyorsan el szeretnéd készíteni az ebédet, ami annyira egyszerű és ráadásul annyira tartalmas, hogy egytálételként kínálhatjuk, akkor teljesen jó helye jársz! Mert ez a recept kimondottan neked ajánlott!
Hogy mitől pikáns? Hát alapvetően a tárkonytól, amit sajnálatos módon sokkal kevesebbet használjuk, mint azt megérdemelné. Különleges zamata, üdítően friss aromája teljesen új dimenzióba helyez egy egyszerű ételt is. Tény, hogy nem illik minden recepthez, de jó eséllyel tudjuk használni, ha mustáros, tejfölös, kicsit savanykás ételt készítünk. Legyen ez húsétel, vagy egy izgalmas ecetes babsaláta, vagy bármi, igazából csak a képzeleted szabhat határt a lehetőségek tárházának.
Na, de térjünk vissza a levesünkhöz. A leveshez, amelynél a sárga szín dominál, aminél nincsenek nagy trükközések, mégis elképesztően friss ízvilágot kapunk, és nem mellesleg egy laktató főételt. Hiszen van ebben zsenge sárgahüvelyű zöldbab, sárga laskagomba (#chefgomba), csirkecomb filé csíkok, és persze egy maroknyi friss tárkony. Lehet ennél gazdagabb egy leves?
Hozzávalók 4 személyre:
- 0,5 kg zsenge zöldbab
- 0,5 kg sárga laskagomba (#chefgomba)
- 0,4 kg filézett felső csirkecomb
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 cs. friss tárkony
- almaecet - tetszés szerint
- só, bors
- 1 db chili paprika - opcionális, de megbolondítja
- kevés olaj/zsiradék
- 2 l víz
- tálaláshoz: 1-1 kanál házi tejföl - lm diétában növényi joghurt
Ha valaki nem tudná, hogy milyen a minőségi sárga laskagomba, akkor mutatom:
Elkészítése:
Kevés olajon dinszteljük meg az apróra felkockázott hagymát, sózzuk, borsozzuk. Erre dobjuk rá a felcsíkozott húst, kicsit pirítsuk le, hagyjuk, hogy kevés levet engedjen. Adjuk hozzá a szétnyomott fokhagyma gerezdeket, majd a megtisztított zöldbabot, végül a felcsíkozott gombákat. Aprítsuk fel a tárkonyt és tegyük az alapba. Pár percig pároljuk őket együtt, majd öntsük fel vízzel, és hagyjuk felforrni.Kóstolás után még fűszerezhetünk, ha szükséges, de ami biztosan kell bele, az pár csepp almaecet. Teljesen megbolondítja! Forrás után vegyük le takarékra és fedő alatt főzzük puhára a húst és a zöldségeket. Vigyázzunk, ne főzzük szét, hiszen nem egy pépet akarunk elkészíteni, hanem egy izgalmas levest, ahol minden alapanyag külön-külön felismerhető. Nagyjából 20-25 perc alatt elkészül az ételünk.
Tálaláskor halmozzunk a tetejére házi tejfölt, ami szinte megkoronázza a levest.
Az eredmény pazar, lenyűgöző, üde, friss, laktató, egészséges, mennyei. Mit írjak még? :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!