Különleges csemege lehet az asztalon ez a nagyon egyszerű, de telt ízvilágú, fűszeres étel. Írhatnám, hogy tésztaétel, de ha a kolbászos gnocchira gondolok, akkor mindig egy kiadós egytálétel jut az eszembe róla, nem pedig egy könnyed, laza tésztaféle. Ez az fogás olyan, mint amikor valaki egy határozott mozdulattal tépi fel az ajtót, jelezvén, hogy: itt vagyok! Figyeljetek rám! Enyhe füstös zamata, a kolbász épphogy csak csípőssége, a gnocchi lágy tésztája és az egészet körülölelő selymes szaft ad olyan varázslatos harmóniát ennek a főételnek, amit már csak némi savanyúság tud keretbe foglalni.
Megjegyzés: ne rettenjünk el egy gnoochi otthoni, házi elkészítésétől! Az eredmény összehasonlíthatatlan a bolti verzióval. A rászánt idő pedig tulajdonképpen elenyésző. Mindjárt mutatom.
Valljuk be őszintén az sem mellékes, hogy látványnak sem utolsó.
Hozzávalók 2-3 személyre:
gnocchi
- 50 dkg főzőburgonya
- 15 dkg liszt (gm diétában Schar lisztkeverék vagy kukoricaliszt)
- 1 db tojás
- só
kolbászos mártás
- 1 fej (lila)hagyma
- 1 cs. újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet őrölt (római)kömény
- 1-2 szál száraz kolbász (csípős)
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 tk füstölt paprika
- olaj/zsiradék
- só, bors
Elkészítése:
Először a tésztát készítsük el. A krumplit főzzük meg. Ha sietünk vágjuk kockára, így gyorsabban megfő, ha viszont ráérünk kicsit, akkor egyben héjában főzzük puhára. Ha elkészült, öntsük le a vizet (hámozzuk meg) , törjük össze villával, majd hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, elkészíthetjük a kolbászos alapot. A hagymákat és a fokhagymát futtassuk meg kevés zsiradékon, adjuk hozzá a felkarikázott kolbászokat, sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg a pirospaprikával és a füstölttel is.
Most térjünk vissza a tésztához. A kihűlt tört krumplihoz adjuk hozzá a lisztet, egy csipet sót és a felvert tojást. Kézzel gyúrjuk össze egyneművé az egészet. Ne legyen túl lágy, de kemény se. A gnocchi tésztája könnyed és laza. Lisztes felületen sodorjunk belőle ujjnyi vastag csíkokat (rudakat), majd keresztben ujjbegynyi darabokra metéljük fel.
Ha ezzel elkészültünk, akkor tegyük vissza a tűzre a kolbászos alapot, adjuk hozzá a gnocchikat és nagylángon pirítsunk oda neki egy kicsit, vigyázva, hogy a paprika meg ne égjen! Pár másodperc szükséges csak. Ekkor öntsük fel 1-2 dl vízzel, fedjük le és hagyjuk 2-3 percig, hogy a tészta megfőjön, a lé felesleges része elpárologjon, a szaft nagy részét pedig a tészta szívja magába az összes csodás zamattal együtt. Ha magas hőfokon főzzük, akkor gyorsan elkészül anélkül, hogy szétfőne a tészta.
Az eredmény egy karakteres ízes, lágy tésztájú isteni finom paprikás, kolbászos gnocchi, ami csak úgy kiált egy jó adag kovászos uborkáért!
Tálaláskor igencsak jól mutat, ha pár szelet lilahagymát és az újhagyma zöldjét felaprítva rászórjuk az elkészült finomságunkra.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!