Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Az elfeledett, ámde mennyei lebbencs leves

2016. március 05. - Heni süt neked

A klasszikus LEBBENCS leves. Ugye milyen finom? Ugye mennyire egyszerű? Ugye mennyire anyu és nagyi konyhája jut az eszünkbe róla? Ugye mennyire szeretjük? AKKOR MIÉRT FELEDTÜK EL??? Miért a hűtlenség? Hiszen olyan alapanyagok kellenek hozzá, ami szinte mindig van otthon. Nem igényel sem külön bevásárlást, sem különleges főzési tudományt, sem időt. Az otthon ízét, zamatosságát, melengető érzését nyújtja ez a leves. Egy egyszerű alföldi étel, aminek csak egy titka van: minőségi fűszerpaprika. Enélkül az egész nem ér semmit. Mondjuk az igazi, házi füstölt szalonna sem árt neki... A lényeg az, hogy készítsük el gyakrabban! Ne feledkezzünk meg róla, hiszen annyira ZSENIÁLIS egy étel a lebbencs leves!

lebbencs_leves1.jpg

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 szem krumpli
  • 10 dkg lebbencs tészta (gm diétában Gliadino tészta)
  • 1 db paradicsom
  • 1 db (hegyes) paprika
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só, bors
  • bónusz: 1 szál füstölt kolbász

lebbencs_leves.jpg

Elkészítése:

Egy lábosban olvasszuk ki a felkockázott szalonnát, majd vegyük ki. A zsiradékon pirítsuk meg a tésztát, ezt is vegyük ki, ha elkészült. A visszamaradt zsiradékon dinszteljük meg a felaprított hagymát, és ha gazdagítjuk kolbásszal, akkor azt is. Sózzuk, borsozzuk.  Szórjuk meg a paprikával, tegyük bele a felkockázott burgonyát, paprikát, paradicsomot, végül öntsük fel kb. 3 liter vízzel. Hagyjuk felforrni, majd tegyük bele a pirított tésztát. Amikor megfőtt el is készültünk, hiszen a krumpli is megpuhul erre az időre. Legvégén a szalonna pörcöket tegyük bele a levesbe.

Tálaláskor egy kis csípős zöldpaprika karikákkal szórjuk meg a tetejét. Jól mutat és enyhén pikáns csípősséget ad a lebbencsnek (feltéve, ha szeretjük). 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr368446290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ad6kap6 · http://ad6kap6.blog.hu 2016.03.06. 11:58:12

Eredetileg a pásztoroknak nem volt ennyi vacakolni való idejük. A kndé aljára tették a szalonnát, kolbászt és a tészát. Összepiritották, majd felöntötték vizzel, beledobtak egy fej hagymát, majd kóstoláskor megsózták.
Így gyorsabb és a hagymák nem úszkálnak, azt sokan nem szeretik. A paprikára meg finom kolbász esetén nincs szükség.
puszi
nyul

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.03.06. 11:59:58

@ad6kap6: no igen, ez az eredeti. és milyen egyszerű... :) köszi, nyúl!

Alexease 2016.03.06. 12:44:49

Eredetiben minden egyszerubb meg neha jobb is. Meg persze hizlalo, karos, egeszsegtelen, csunya, koleszterin akarmi meg ilyesmi;) De ez mar a mai kor "betegsege" :)

A piritott tesztanal sajnos nagyon nem mindegy (nem lesz az "igazi"), hogy bolti "ki tudja mibol van" agyon szaritott, hazi friss vagy "szaritgatott" tesztabol keszul.

Regi "szep idok", amikor meg minden tesztas kajahoz hozzatartozott, hogy parhuzamosan gyurtunk hozza tesztat is.

Azert sajnalom a mai emberek tobbseget, mert sose fognak olyan jokat enni, mint mi regen (hiaba full csoro csalad voltunk). Persze sokan megveszik a minosegi, gluten, tohaj es minden mentes cuccot 5× annyiert, ami 20%-kal jobb mint a legolcsobb cucc, de meg az is messze van (vagy meg messzebb) az igazitol.

Janossz 2016.03.06. 16:27:46

"Sózzuk, borsózzuk." :-)
Tudom, elírtad. Mi viszont évek óta esszük borsóval. Nem rontja el.
Ugyan mit lehetne elrontani egy marék zsenge borsóval?

élhetetlen 2016.03.06. 16:36:34

@Alexease: „A piritott tesztanal sajnos nagyon nem mindegy”. Nem kell ez. A bolti szárított tésztánál is rá van írva, hogy mi van benne, és ezt zömmel ellenőrzik is. A másik, hogy ugyan ismert felmenőim között egy sem volt pásztor, de biztos, hogy nem a pásztorok gyúrtak friss tésztát. Ha főztek ilyet, akkor vitték a szárítottat, amit az asszony megcsinált. Klasszikus, falusi háztartásban nőttem fel, saját tyúk, sőt gyermekkoromban még saját őrletésű liszt is volt saját búzából, de a „minden tesztas kajahoz hozzatartozott, hogy parhuzamosan gyurtunk hozza tesztat is.” túlzás. Persze, a krumplis tésztához frissen gyúrta Anya, mert neki tíz perc volt összedobni, de, ha már cérnametéltet csinált, akkor bizony többet, és szárította. (Mert vékonyabbra kell kinyújtani, babrásabb). Semmi baj nincs a bolti szárított tésztákkal, mondom ezt úgy, hogy tudok, és szoktam tésztát gyúrni.

micsoda? 2016.03.06. 17:25:46

Szeretem a lebbencs levest, mert a pirított tésztától van egy különleges íze, laktató, de egyszerűbben készítem. (húsmentes napokra) Rendszerint magam gyúrom a tésztát amikor rossz idő van, és nincs jobb dolgom:-)
Sem szalonnát, sem kolbászt nem kerül bele. A darabolt tésztát megpirítom zsíron szép barnára, paprikát szórók rá, felöntöm vízzel teszek bele apróra vágott krumplit zöld paprikát, egy fej vöröshagymát, paradicsomot /fagyasztott/, sózóm, é 20 perc múlva kész. Nálunk az a jó, ha majdnem főzelék.

halaloszto 2016.03.06. 18:32:30

nálunk egy nagy adag belefőzött zellerszár/levél adja meg az alapízt.

Vajk

szsuzsanna 2016.03.07. 09:49:24

Szerintem jó a recept, -köszi, már régen csináltam.
A tészta mennyiségével vigyázni kell, mert képes "meginni" a lét...
Hasonló, egyszerű és finom étel pl. a pásztortarhonya is...
süti beállítások módosítása