A padlizsán szezon kellős közepén járunk. Érdemes ilyenkor a már megszokott padlizsánkrémen túl olyan ételeket is elkészíteni, amik kiemelik ennek a zöldségnek az igazi ízét, az összes előnyét, ugyanakkor általa készíthető el ez a könnyed, húsmentes, nyári finomság. A padlizsán lasagne elnevezés kissé túlzás, de leginkább ez fedi hűen, mit is készítünk. Egészében szívből ajánlom ezt az ételt, mert laktató, mégsem nehéz, húsmentes, de a húsimádók se fogják fanyalogva eltolni, és leginkább az ízes, zamatos, csuda finom jelzők illenek rá.
Hát lássuk, miből és hogyan készül ez a mennyei cucc:
Hozzávalók:
- 2-3 nagyobb padlizsán
- 2 doboz ricotta sajt
- 10 dkg pizza mozzarella
- 5 dkg parmezán
- (lm diétában a sajtok helyett növényi sajtot használjunk reszelve és összekeverve lm tejföllel)
- 25 dkg friss (bébi) spenót
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, friss bazsalikom, őrölt szerecsendió
- 1 üveg passzírozott paradicsom
- 3-4 db érett, húsos paradicsom vagy 1 konzerv felkockázott paradicsom
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vágjuk le a padlizsánok végeit és szeleteljük max. ujjnyi vastag szeletekre HOSSZÁBAN! Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe a szeleteket, majd süssük a sütőben kb. 10 percig. Majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
Ezalatt a spenótot pár csepp olajon futtassuk meg, amíg összeesik. Ez pár perc alatt el is készül. Adjuk hozzá a hideg ricottát (ez majd lehűti a spenótot), a reszelt mozzarella felét és a reszelt parmezánt, a szétnyomott fokhagymát, valamint a tojást. Fűszerezzük, ízesítsük, majd keverjük alaposan össze ezt a mixet.
Keverjük össze a passzírozott paradicsomot és a felkockázottat, majd egy nagyobb és mély tűzálló tál aljára öntsük mindezek felét, majd helyezzük rá sorban a spenótos ricotta krémmel megtöltött és feltekert padlizsánokat. A maradék paradicsomkrémet öntsük a tetejére és szórjuk meg a megmaradt mozzarellával.
Süssük fólia alatt 20-25 percig, majd vegyük le a fóliát és süssük tovább addig, amíg a sajt aranybarna lesz a tetején.
Melegen tálaljuk, pár levél bazsalikommal megszórva. Passzol hozzá szinte bármilyen kevert saláta, valamint ropogós, friss kenyér vagy bagett.
Jó étvágyat!