Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sonkatorta

2015. április 09. - Heni süt neked

Színt vallok. Egyszerűen nem szeretek ételt kidobni. Nagyon nem. Általában a nagy ünnepek után válik igazán aktuálissá ez a kijelentő mondat. Mint például most, Húsvét után is. A sonkából megmaradt egy nagyobb darab és akárhogy ügyeskedtem, hogy fogyjon, még mindig ott mosolygott rám a hűtőben egy tisztes adag. Egészen addig, amíg úgy nem döntöttem, hogy nosza! Legyen belőle SONKATORTA! Hogy még nem hallott róla? Dehogynem! Ez kérem szépen a sonkás tészta urizált, tortaformában megsütött verziója. Persze kicsit másképp :)

 sonkatorta1.jpg

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:

  • 50 dkg kocka tészta
  • 40 dkg főtt, füstölt parasztsonka (vagy tarja avagy csülökhús)
  • 5 dl tejföl
  • 4 db tojás
  • 1 cs. újhagyma
  • bors

Elkészítés: amíg kifőzzük forrásban lévő bő, sós vízben a tésztát, addig a felkockázott sonkát és az újhagymát (zöldjével együtt) betesszük egy aprítógépbe és 1-2 kanál tejföllel lágyítva összevágjuk apróra. Ezt követően ezt a sonka masszát egy nagy keverőtálba tesszük, összekeverjük a maradék tejföllel és a felvert tojásokkal. Borsozzuk. Direkt nem írtam a sót, mert ha jól választottunk sonkát, akkor az egy lassú érlelésű fajta. Így kellően sós. Ha kifőtt a tészta, al dente, akkor leöntjük róla a vizet és hozzákeverjük a tejfölös-tojásos mártáshoz. Hagyjuk pihenni, ne izguljunk, hogy túl sok a szósz. 5-10 perc után a tészta szépen beszívja a zamatos tejfölt, de csak annyira, hogy még maradjon rajta elég... Egy tortaformát (a biztonság kedvéért) kibélelünk sütőpapírral, így biztosan nem fog kifolyni a résekből a mártás. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. egy órán át. Ha már megszilárdult a szósz, és szép ropogós a teteje, elkészültünk! Hagyjuk kihűlni, langyosan tálaljuk pont úgy szeletelve, mint a tortát.

Jó étvágyat! Biztos sikerre számíthat mindenki, aki kipróbálja!

sonkatorta.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr197354020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása