Színt vallok. Egyszerűen nem szeretek ételt kidobni. Nagyon nem. Általában a nagy ünnepek után válik igazán aktuálissá ez a kijelentő mondat. Mint például most, Húsvét után is. A sonkából megmaradt egy nagyobb darab és akárhogy ügyeskedtem, hogy fogyjon, még mindig ott mosolygott rám a hűtőben egy tisztes adag. Egészen addig, amíg úgy nem döntöttem, hogy nosza! Legyen belőle SONKATORTA! Hogy még nem hallott róla? Dehogynem! Ez kérem szépen a sonkás tészta urizált, tortaformában megsütött verziója. Persze kicsit másképp :)
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
- 50 dkg kocka tészta
- 40 dkg főtt, füstölt parasztsonka (vagy tarja avagy csülökhús)
- 5 dl tejföl
- 4 db tojás
- 1 cs. újhagyma
- bors
Elkészítés: amíg kifőzzük forrásban lévő bő, sós vízben a tésztát, addig a felkockázott sonkát és az újhagymát (zöldjével együtt) betesszük egy aprítógépbe és 1-2 kanál tejföllel lágyítva összevágjuk apróra. Ezt követően ezt a sonka masszát egy nagy keverőtálba tesszük, összekeverjük a maradék tejföllel és a felvert tojásokkal. Borsozzuk. Direkt nem írtam a sót, mert ha jól választottunk sonkát, akkor az egy lassú érlelésű fajta. Így kellően sós. Ha kifőtt a tészta, al dente, akkor leöntjük róla a vizet és hozzákeverjük a tejfölös-tojásos mártáshoz. Hagyjuk pihenni, ne izguljunk, hogy túl sok a szósz. 5-10 perc után a tészta szépen beszívja a zamatos tejfölt, de csak annyira, hogy még maradjon rajta elég... Egy tortaformát (a biztonság kedvéért) kibélelünk sütőpapírral, így biztosan nem fog kifolyni a résekből a mártás. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. egy órán át. Ha már megszilárdult a szósz, és szép ropogós a teteje, elkészültünk! Hagyjuk kihűlni, langyosan tálaljuk pont úgy szeletelve, mint a tortát.
Jó étvágyat! Biztos sikerre számíthat mindenki, aki kipróbálja!