Ezt az összeállítást kb. 20 éve találtam ki, amikor még nem tudtam, hogy tulajdonképpen ez egy klasszikus orosz étel, legalábbis az alapjait tekintve biztosan. Imádom. Nem tudom megunni. Mindig meglep, ahogy a cékla földes aromája szétrobban a számban. Ahogy selymesen passzol a burgonyával és csemege uborka pikáns savankásságával, a lilahagyma édeskés ízével.Egy nagy HARMÓNIA az egész. Egy olyan saláta, ami kényeztet, ami ízorgia és ami egyszerűségében tökéletes. Nem is lehet erről többet írni, ki kell próbálni és elismerően nyugtázni: de jót főztem ma is :)
Hozzávalók 2 fő részére:
- 2 db cékla
- 2 db burgonya
- 6-7 szem csemege uborka + a leve
- 1 fej lilahagyma
- őrölt (római) kömény
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítése:
Tegyük sütőbe a zöldségeket héjastól (220 fokon) és puhulásig süssük. Nem kell túl puhára, mert akkor pl. a krumplit nem lehet majd szeletelni, és a cékla is úgy finom, ha annyira puha csak, hogy még harapható. Ha elkészült, hagyjuk kicsit kihűlni, majd hámozzuk meg. Vágjuk kockára és tegyük egy tálba. A lilahagymát szeleteljük fel, de lehet ezt is apróra felkockázni. Adjuk a többihez. Vágjunk ebbe a mixbe csemege uborkát is. Sózzuk,borsozzuk, tegyük hozzá a köményt, az uborka levéből egy decinyit (lehet kicsit többet is), majd egy nagyobb löttyintésnyi olajat. Keverjük össze és már készen is van minden idők legfinomabb őszi/téli salátája. Én önálló ételként szoktam enni, de kitűnő sült húsok mellé is.
Jó szívvel ajánlom. Jó étvágyat hozzá!