Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Na, akkor keményítsünk be! Rántott pacal, ecetes lilahagymával.

2016. május 08. - Heni süt neked

Durvítsunk! Csapjunk bele! Kimondom: PACAL! Valószínűleg többeken a hideg fut végig. Vagy azért mert már belegondolni se mernek, annyira nem bírják ezt a cuccot, vagy azért mert kéjes borzongás keríti hatalmába ennek a finomságnak hallatán. 

Bevallom, kora ifjúságom óta (apai sugallatra és példamutatásra) odavagyok a pacalpörköltért. Csak a későbbiekben kóstoltam és lettem rajongója a pacallevesnek, amit először Erdélyben ettem (pacalcsorba), majd Olaszországban, ahol igencsak dívik a fogyasztása. De említhetném Spanyolországot, Portugáliát, Svájcot és Németországot is. Persze minden ország másképp szereti. A németek persze szeretik savanyítani, Svájcban rakott, tejszínes, sajtos változatban kedvelik igazán. A spanyolok, portugálok leginkább sütik. Vagy rántják. Na, én ez utóbbit próbáltam ki. És őszinte leszek, nem okozott csalódást, ahogy még sosem. Szóval, próbáld ki! Szerintem... :)

rantott_pacal1_1.JPG

 Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg pacal EGYBEN!
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 szem szegfűbors, só, feketebors, babérlevél
  • 2-3 ek ecet
  • tojás
  • liszt (gm diétában rizsliszt)
  • zsemlemorzsa (gm diétában - gm morzsa)
  • olaj

Elkészítése:

A pacalt tegyük fel főni egy nagyobb lábosban, a hagymával, ecettel és a fűszerekkel. A szegfűborsot kissé törjük meg a kés lapjával. Lobogó vízben főzzük kb. félórát, majd, alacsonyabb lángon további 1,5 - 2 órát. Egészen addig, amíg meg nem puhul. A főzési idő erősen függ a pacal minőségétől és milyenségétől.Mert ugye van előfőzött verzió is, bár azt hiszem az csak csíkozott formában. Egy jó tanács: hiába csábít a hófehér pacal, NE azt válasszuk! Az ugyanis valószínűleg hipózott fajta. Tudom, hogy a kicsit szürkébb  nem annyira megnyerő, viszont természetes. És mennyi mindennel vagyunk ezzel így...

Na, szóval. Miután megfőtt a pacal, hagyjuk kicsit kihűlni, hogy dolgozzunk tudjunk vele. Vágjuk fel darabokra (kb. 4-5 cm X 7-8 cm), persze bármilyen forma megfelelő, amit csak szeretnénk, de ez tűnik olyan méretnek, amivel jól lehet dolgozni, és elfogyasztani is egyaránt. Utána jön a mezei panírozás, DUPLÁN, majd forró olajban történő kisütés. Az eredmény egy ropogós bundában egy puha, fűszeres, ízes pacal. Igazán különleges. Tálaláskor szórjuk meg sópehellyel,. Citrommal vagy ecetes lilahagymával kínáljuk!

A szegfűborsos, ecetes, sós, borsos, babérleveles lében nagyon kellemes aromát kapott pacal igazán pikáns, de nem túl markáns. Azt javaslom, hogy bátran próbáljunk ki új dolgokat, olykor meglepődünk, milyen jól tettük, hogy megtettük! :)

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr788635756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincenzo6 2016.05.09. 08:32:30

Sosem ettem rántva, de most nagyon megkívántam.

advocate1 2016.05.10. 16:19:24

Hetvegen el is fogom kesziteni...

GrenAbla 2016.05.10. 18:59:37

Ez jól néz ki! Furcsállom, hogy még nem jutott eszembe. :-) Asszonyt nehéz lesz rávenni asszem, de majd megpróbálom. :-D
süti beállítások módosítása