Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Húsgombócos kígyó

2016. június 16. - Heni süt neked

Én csak annyit mondok, hogy Foci EB. Minden férfi és némely nő és gyerek esténként otthon ül a tv előtt. Vagy valami kerthelyiségben itt-ott a városban, országban. Egy valami biztos, ilyenkor megugrik a sörivás mennyisége, és a különböző elfogyasztott rágcsák, sörkorcsolyák, nasik száma. Nincs annál jobb, mint ha valami gyors és elképesztően finom kaját teszünk le az asztalra, kezdés előtt. Meglátjátok, hogy ezt a mártogatni való, sitty-sutty elkészíthető parti kaját nem lehet kihagyni egy-egy ilyen szurkolós estén. Szombatra kimondottan ajánlott!  Ja és neve? Igen, hát az ilyen. Mert hogy húsgombócból áll, és kígyó formája van. Jó, mi? :) Pedig tényleg... Magyon ott van a szeren. 

Hajrá magyarok! 

 husgomboc_kigyo2.jpg

Hozzávalók:

  • 0,5 kg darált hús (mondjuk pulyka)
  • 1 maroknyi zsemlemorzsa (házi a legjobb) - (gm diétában bármilyen gm kenyér, péksütemény maradék)
  • 5 dkg reszelt sajt (parmezán) (lm diétában: növényi sajt)
  • 1 tk oregano
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csipet pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag pizzatészta (Tante Fanny) - (gm diétában: Schar Pizzatészta)
  • 6-8 db hurkapálcika vízbe áztatva

husgomboc_kigyo1.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt. 180 fokra. Terítsünk le egy sütőpapírt a lapos tepsire. Egy keverőtálban öntsük össze a darált húst, a zsemlemorzsát, a sajtot (keveset hagyjunk a végére is), a zöldfűszereket, a pirospaprikát és a szétnyomott fokhagymát. Formázzunk vizes kézzel ping-pong méretű húsgombócokat. A pizzatésztából egy pizzavágóval szeleteljünk kb. 2-3 cm széles csíkokat. Szúrjuk fel a tészta egyik végét, majd rá egy gombócot, ellenkező irányból a tésztát megint, és ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta. Úgy ügyeskedjünk, hogy 1. levegősen tegyük a tésztát, hiszen még meg fog dagadni a melegben, 2. a pálcika fele üresen maradjon, hogy legyen hol megfogni majd mártogatni. Például. Meg amúgy is. Tapasztalatom szerint ez így 3 gombóccal oldható meg.

Tegyük a sütőbe és kb. 20 percet süssük, amíg a hús megsül, a tészta aranybarnára pirul. Amíg forró, szórjuk meg a maradék sajttal, és tegyük vissza a még meleg, de már kikapcsolt sütőbe, ahol ennyi hő pont elég lesz ahhoz, hogy ráolvadjon a sajt.

Mártogatóssal tálaljuk. Nekünk a chilis-paradicsomos jön be ehhez a legjobban. De bármi passzol hozzá. Bármi!

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr758787292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása