Nem kell mindig csak rizsben, sült krumpliban, és krumplipürében gondolkodnunk, ha valami mellé köretet akarunk tálalni. Főleg nyáron nem, amikor a különböző és izgalmas zöldségek tárházát vonultatja fel egy jó piac, de akár egy jobb minőségű szupermarket is.
Itt is van mindjárt egy zamatos és különleges köret, ami tulajdonképpen 2 alapanyagból áll: kelkáposztából és hagymából. Sajnos méltánytalan módon itthon csak leginkább főzelékként készítek el, illetve olykor rakott formában. Pedig annyi minden mást is lehet belőle készíteni. Salátaként, enyhén savanyítva, sajtkrémet bújtatva bele tekercsként is megállja a helyét. Most pedig köret lett belőle. Nem is akármilyen.
Hozzávalók 2 főre:
- fél fej (nagyobb) kelkáposzta
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors, római kömény
- 1 dl zöldség alaplé vagy víz
- fél lime leve
- chili paprika - opcionális
Elkészítése:
Csíkozzuk fel a kelt és a hagymát. Kevés olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, sózzuk. Majd adjuk hozzá a kelkáposzta csíkokat, a reszelt fokhagymát. Borsozzuk, megszórjuk egy kevés őrölt római köménnyel, majd felöntjük az alaplével. Amíg elpárolog a folyadék, addig pont ressre fő meg a kelkáposzta. Kicsit pirítsuk le a zöldségeket, kapjanak egy kis színt. Tálaláskor csavarjuk rá egy fél lime levét. Chilit is szórhatunk a tetejére, ezzel egy kis tüzességet kölcsönzünk neki . Üde, nyári és nagyon ízletes köretet kapunk, amihez egy natúr szelet, vagy csirkehús, esetleg hal is kitűnően passzol. De hús nélkül magában vagy rántott zöldségekkel is mennyei.
Jó étvágyat hozzá!