Néha egy egyszerű alapanyag, amit általában köretként használunk mennyei eledellé tud változni egy kis furfanggal, fűszerekkel. Ilyen ez a csodás zöldség curry is.
Semmi különös, mégis amint megkóstoljuk, bejön az a bizonyos "Aha" élmény, a felismerés, amely ez esetben az ízek harmóniájának szól. És egy titkos hozzávaló, ami az egészet felrázza és az ízeket összhangba hozza. Íme a csicseriborsós karfiol curry csoda.
Hozzávalók:
- 1 ek olivaolaj/kókuszolaj
- 2 tk. curry por
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér vagy 1 tk. szárított
- 1 doboz csicseriborsó konzerv
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 doboz paradicsomkonzerv (egészdarabos, hámozott)
- 1 babérlevél
- 1,5 dl víz
- 1 csokor koriander (ha vki nem szereti, akkor petrezselyemmel helyettesítheti)
- 1 csokor mentalevél vagy 1 tk. szárított
- só, bors
- joghurt/növényi joghurt - opcionális
Elkészítése:
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a curry port. Kevergessük és pirítsuk meg kb. egy percig. Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és dinszteljük meg. Amikor megpuhult, tegyük bele a lereszelt gyömbért és a csicseriborsót. Keverjük össze alaposan, hogy a fűszeres, hagymás olaj befedje teljesen őket. Adjuk hozzá az egész paradicsom konzervet levével együtt és egy fakanállal törjük szét darabokra. Most jönnek a karfiol rózsák. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérlevelet és öntsük fel a vízzel. Keverjük össze, majd fedjük le az edényt és alacsony lángon hagyjuk szépen halkan rotyogni addig, amíg a karfiol meg nem puhul. Ez kb. 15-20 perc.
Ezzel el is készültünk. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott korianderrel és mentával. A végeredmény egy üde, friss curry, amit ha szeretjük a csípős ízt, feldobhatunk egy kis csilivel! Mi több, egy kanál hideg joghurt a tetején csodát tesz vele.
Tartalmasabbá tehetjük, ha rizst kínálunk hozzá, de így önmagában is isteni, könnyű étel.
Jó étvágyat hozzá!