Mert jó saláták igenis vannak télen is! És ha még meleg is, akkor ebben a hidegben csak kívánni lehet ezt a finom, ízes, tartalmas salátát, amit önmagában, vagy akár hús mellé is kínálhatunk. Egyszerűsége megnyerő. A sütő bekapcsolása, bár szinte csak alibi, igencsak hasznos. Kellemes hője még inkább az otthon melegét erősíti, ami odavonz a konyhába, hogy míg sül az édesburgonya, addig esetleg egy jó kis forralt bort készítsünk a további komfortérzetünk növelése érdekében. Szerintem próbáld ki. Szerintem. :)
Hozzávalók:
a salátához:
- 1 kg édesburgonya (kb. 3 db)
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 doboz csicseriborsó
- fél lilahagyma
- 1 cs. petrezselyem
az öntethez:
- 1 fokhagyma gerezd
- fél citrom leve
- 3 ek tahini
- 3 ek víz
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 ek miso paszta - opcionális
- só, bors
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az édeskrumplit hámozzuk meg és kockázzuk fel kis darabokra. Egy tálban keverjük össze az olajjal, sóval és borssal. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe szórjuk bele. Süssük kb. 20-25 percig, addig amíg ropogós, de belül puha nem lesz. Ha kész vegyük ki a sütőből.
Mialatt a batáta pirul, addig készítsük el az öntetet. A fokhagymát sózzuk meg és a kés lapjával nyomjuk szét és finom mozdulatokkal kenjük szét, amíg pépes nem lesz. Egy keverőtálba tegyük bele, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, a tahinit, misot és keverjük egynemű pasztává. Tegyük hozzá a vizet és az olajat, valamint a sót és a borsot. Ha túl sűrű lenne az öntet, egy kevés vízzel tovább lazíthatjuk.
A saláta elkészítéséhez egy tálba tegyük bele a megsült édesburgonyát, a lecsöpögtetett és átöblített csicseriborsót, a felaprított petruskát, valamint a apróra vágott lilahagymát. Öntsük rá a dresszinget és keverjük jó össze az egészet. Egy kevés petrezselyemmel a tetejét megszórva tálaljuk.
Azonnal kínáljuk!
Jó étvágyat!