Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egy falat mennyország

avagy a hús-krumpli kombó megdicsőülése

2017. február 24. - Heni süt neked

Ugye abban egyetértünk, hogy a hús-krumpli párosítással nem lehet mellé lőni? És ugye abban is, hogy mindent meg lehet bolondítani oly módon, hogy a nagyszerűt még tovább fokozzuk? Mert ez az étel tényleg KIHAGYHATATLAN egy húsevő számára. Olyan, amibe egy kis időt azért bele kell feccölni, de az eredmény olyan, ami szinte leírhatatlan. Pedig semmi különleges vagy extra nincs az alapanyagok között, mégis egyben az egész maga a harmónia, az izgalom. Pont olyan, mint amikor randid van, nagyjából tudod is mire számíthatsz az este folyamán, de a végén mégis meglepődsz és csak mosolyogsz, mert nagyon jó kis este volt. Ismétlésért kiált. Na, ez pont ilyen. Magával ragad, marasztal, elmélyülsz benne. 

De ne dumáljak már ennyit, hanem lássuk, miről is van szó:

sult_lapocka_krumplival_es_sajttal3.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés lapocka
  • fél üveg BBQ szósz
  • 1/2 üveg barna sör - gm diétában Celia barna sör (Tesco)
  • 0,5 kg hasábburgonya 
  • 15 dkg testes ízű sajt (legjobb a cheddar - de persze jó más is) - lm diétában növényi sajt
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 cs. újhagyma (főleg a zöldje)
  • 1 ek tejföl - lm diétában lm joghurt
  • só, bors
  • chilipehely - opcionális 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A húst sózzuk, borsozzuk be. Az egészet, egyben. Majd egy serpenyőben, kevés zsiradékon pirítsuk körbe, hogy gyorsan összeugorjon a hús és a csodás ízek, levek, aromák bent maradjanak. Ezek után tegyük be egy jénaiba, vagy öntöttvas edénybe, a lényeg, hogy legyen teteje. Szóval, ha beletettük, öntsünk rá egy fél üveg BBQ szószt, de ha nincs, akkor seperc alatt össze tudunk dobni egy jó kis szószt: ketchup, barna cukor, (alma)ecet, szójaszósz, Worcester szósz, tört fokhagyma. Na szóval, ezt ráöntjük a húsra, majd alá a sört. Fedjük le és 2,5-3 órán át süssük. Igen, ennek kell ennyi, mert itt az a lényeg, hogy olyan puha legyen, hogy kanállal is száljaira tudjuk szedni. De nyugi, ez idő alatt azt csinálunk amit akarunk. Freedom van. Ha elkészült, tegyük egy serpenyőbe az elősütött hasábburgonya harmadát, a szétszedett hús egy részét, erre rá a reszelt sajt,egy kis chilipehely, majd a felkockázott hagyma felét. Ezt a rétegezést ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetején a hús és a sajt legyen. Tegyük vissza a sütőbe 15 percre, 200 fokra és pirítsuk össze. Ne feledkezzünk meg a hús isteni szaftjáról, amit vagy tálaláskor öntsünk rá (bár szerintem ropogósan jobb, mint elázva, de ki tudja), vagy tegyük félre, mert bármilyen mártás alapja lehet, vagy egyszerűen, foszlós kenyérrel tunkolgassuk másnap. Hmmmmm :)

Azonnal tálaljuk. Tegyünk a tetejére egy kanál tejfölt, illetve az újhagyma felkarikázott zöldjét, amitől valami csodás frissességet kap!

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8812249944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása