Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Paprikás tökleves.

2017. augusztus 04. - Heni süt neked

Hallottál már a töklevesről? Ha nem, épp ideje kipróbálnod. :)

Úgy gondoltam, hogy a reszelt (ez esetben nem gyalult) tökből kellő fűszerezéssel egy igazán ínycsiklandó levest készíthetek. Miután a töknek nem igazán van karakteres íze, ugyanúgy mint a cukkininek, így kénytelenek vagyunk ráerősíteni mindenféle, de nem össze-vissza fűszerezéssel. Úgymint jó sok hagyma, kakukkfű, oregano és fűszerpaprika. Ezek nagyon kellemesen harmonizálnak mind a tökkel, mind egymással. Nagy előnye, hogy miután nem akarjuk szétfőzni, így 10 perc rotyogás épp elég neki ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, a tök pedig még épp ress legyen, azaz legyen mit harapni rajta. A leves állaga sűrű, tartalmas, mégis könnyed. Ugyanis sűrűségét nem rántástól vagy habarástól kapja, hanem a jó sok reszelt töktől. Persze lehet hígabbra is készíteni. Mindig hangsúlyozom, hogy a receptek csak alapok, kiinduló pontok, amit aztán saját ízlésünk szerint formálhatunk. 

Érdemes kipróbálni, igazán kellemes még azoknak is, akik nem rajonganak alapjáraton a tökért.

tokleves2.jpg

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 1 kisebb főzőtök
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • só, bors, friss kakukkfű, oregano
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 tk füstös fűszerpaprika - opcionális, de nagyon jót tesz neki!
  • 1 tk paradicsomkrém - épp csak az ízéért :)
  • kevés olaj vagy bármilyen zsiradék
  • tejföl - opcionális (lm diétában lm joghurt/tejföl)

tokleves3.jpg

Elkészítése:

Először is reszeljük le a tököt. Egy lábosban hevítsünk olajat, majd tegyük bele a laskára vágott hagymát. Soknak tűnhet 2 fej, de higgyétek el, kell az bele! Pirítsuk le, majd adjuk hozzá a tököt. Most jöhet a sózás, borsozás, fűszererezés. Keverjük össze, majd öntsük fel az alaplével. Fedjük le, hagyjuk felforrni, majd innentől számított 10 perc múlva el is készül! 

tokleves4.JPG

Tálaláskor egy kanál tejfölt tettem rá, ez teljesen ízlés dolga, de nekünk bejött :)

tokleves.jpg

Tipp: ha valaki nagy húsimádó, akkor nyugodtam karikázzon alá jó minőségű virslit vagy füstölt kolbászt. Ez utóbbi esetben a füstös paprika el is hagyható.

Jó étvágyat hozzá!

tokleves1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7312671977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása