Nagy szerencséje van az embernek, ha olyan barátja van, aki otthon termeszt mindenféle finomságot, saját tyúkjai vannak, így tehát friss tojásai is. Így jutottam én is a minap egy méretes cukkinihez és igazi, házi tojáshoz. Az előbbiből egy igazán nyári, ropogós, üde egytálétel született. Fűszerekkel pirított sertéshús kockák és hozzá sütött cukkini darabok. Üdeségét a végén rálocsolt citromlétől kapta. Egyszerű, nagyon kellemes étel ez ilyen forró napokban, mint amiket most élünk meg.
Hozzávalók 2 főre:
- 50 dkg sertéscomb vagy csirkemell - ízlés szerint
- 1 nagyobb darab cukkini
- só, bors
- 1 ek provance-i fűszerkeverék
- 1 db citrom leve
- pár szem koktélparadicsom
- olívaolaj
Elkészítése:
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat és tegyük bele a felkockázott húst. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Pirítsuk körbe a húskockákat, majd öntsük fel 1-1,5 dl vízzel és hagyjuk 20-30 percig fedő alatt megpuhulni. Ha maradt még ezután lé rajta, akkor fedő nélkül süssük le. A lényeg, hogy ropogós kérge legyen a húsnak, belül pedig omlós legyen.
Vegyük ki a serpenyőből a pirított húskockákat, tegyünk bele újból egy kevés olajat. Innentől ugyan úgy járjunk el a cukkinivel is, mint a hússal. Miután félbevágtuk, magjától megszabadítottuk (egy kanállal kaparjuk ki - nagyméretű cukkininek már elég magos a belseje), majd hosszában ismét félbe vágtuk és felszeleteltük ujjnyi vastag darabokra, alaposan pirítsuk át. Természetesen a sütési idő jóval rövidebb (5-8 perc) és víz sem kell alá, csak pár csepp, hogy ne égjen oda a cukkini. Akkor lesz kész, ha a zöldség kérget kap, megpirul.
Tálalás előtt keverjük össze a húst a zöldséggel, locsoljuk meg egy citrom levével és adjunk hozzá pár szem koktélparadicsomot. Ezzel el is készültünk ezzel a mennyei étellel.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!