Angliában nun’s puffs, a franciáknál pet de nonne, katalánoknál pet de monja, a németeknél nonnenfürzle a sütemény neve, ami mind a magyar apácafingocskának felel meg. Sok történet kering a világban, hogy honnan is kapta a nevét ez a réges-régi sütemény, de maradjunk a valóság taláján. Leginkább könnyed, légies tésztája az, ami miatt ilyen furcsa névvel illetik, de ne feljetsük el azt sem, hogy sütés közben a tészta szusszan egyet, így valamelyest már érhető az egész elnevezés. Arra, hogy miért apáca, egy legenda mentén kaphatunk választ: a Marmoutier apátságból, a franciaországi Tours városából ered a monda, miszerint az apátság püspöke éppen a konyha előtt elhaladva pukkanásokra lett figyelmes. Mindenki tágra kerekedett szemmel meredt a tűzhely mellett álló szent életű Ágnes nővérre, aki elvörösödött, és zavarában újabb tésztagolyókat ejtett a forró olajba, igazolván "ártatlanságát". A püspök elnevette magát, és nevet adott a süteménynek: paix-de-nonne (apácabéke). Csak hát ez kiejtve így is érthető: „pedönon”. Az meg, apácafingocskát jelent. Ez csak az egyik monda csak a sok közül... :)
De térjünk rá magára a süteményre, ami nem más, mint egy egyszerű égetett tészta forró, bő olajban kisütve. Leginkább vanília sodóval tálalják, de én most narancskrémmel készítettem.
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 3 evőkanál vaj/maragrin
- 2 evőkanál cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
- 30 dkg liszt - gm diétában Schaer mix lisztkeverék
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 2-3 dl habtejszín ízlés szerint - lm diétában kókuszkrém vagy lm tejszín
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
Egy lábasban melegítsünk fel tejet és vajat, majd, ha a vaj már felolvadt, mehet a cukor is. Folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a lisztet. Addig keverjük a tésztát, amíg a lábas falától el nem válik, ezután a tűzről levéve óvatosan adjuk hozzá egynenként a tojásokat. Dolgozzuk ki alaposan a tésztát, formázzunk kis golyókat (vagy két kiskanál segítségével szaggasunk) és süssük ki bő, forró olajban. Papírtörlővel kibélelt tálba szedjük, hogy ne legyen olajos. Majd még forrón szórjuk meg a porcukorral.
A narancskrém is nagyon egyszerű: egy narancs héját reszeljük le, majd facsarjuk ki a levét, amit óvatosan keverjünk hozzá a lazán felvert tejszínhez, amit édesítsünk kedvünk szerint.
Együtt tálaljuk.
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.