A gnocchi a világ legegyszerűbb és egyik legjobb tésztaétele. felejtsük el a készen kapott verziókat, mert az rémes, ehetetlen, és ennek ellenkezőjéről senki nem tud meggyőzni!
Szóval, a gnocchi egy főtt krumpliból, lisztből és tojásból készült tészta. De most a krumplit főtt sütőtökkel helyettesítettem, amitől csodás sárgás színt kapott. A natúr ízt hangsúlyozza, hogy semmi fűszerezés nincs, viszont radicchióval (cikória) és körtével tálaljuk. Ettől a kombinációtól lesz pikáns, hiszen a cikória egy enyhén kesernyés saláta fajta, amihez a körte édessége, és a puha, ízletes tészta csodás keretet ad.
És még egy különlegesség: nem kifőzzük forró vízben, hanem egy serpenyőben készítjük el.
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg sütőtök
- 1 púpos ek. liszt - gm diétában rizsliszt
- 1 db tojás
- pár levél cikória
- 1-2 db körte
- csipet őrölt szerecsendió
- só, bors
- chilipehely
- csipet római kömény
- pár csepp olaj
- pár csepp citrom
Elkészítése:
A sütőtököt kockázzuk fel és főzzük meg sós vízben. Ha már elég puha, akkor öntsük le a levet róla és hagyjuk kicsit kiszáradni és kicsit kihűlni. Az, hogy ne legyen vizes, az azért kell, hogy ne vegyen fel felesleges vizet a liszt. Hogy kihűljön, az pedig azért, hogy a hozzákevert tojás, ne csapadjon ki, ne süljön meg.
Ha már kellő állapotba került a sütőtök, akkor adjuk hozzá a fűszereket, a tojást és a lisztet. Gyúrjuk össze alaposan, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Vágjuk először félbe, majd negyedbe és ebből 4 db kígyót formázzuk a kezünkkel. Majd kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk fel a csíkokat.
Tegyük egy serpenyőbe, amibe korábban pár csepp olajat öntöttünk és felmelegítettünk. Öntsünk alá 2 - 2,5 dl vizet, ezt is fűszerezzük kevés sóval, borssal, csipet szerecsendióval. Nagylángon, sűrűn kevergetve főzzük 3-4 percig, amíg a lé elpárolog, a tészta pedig megpuhul. A keményítőtől a visszamaradt kevés folyadék egy sűrű, ízletes mártássá alakul, ami tökéletesen passzol a hozzáadott kisebb levelekre tépkedett cikória fanyarságához és a szeletekre vágott, kimagozott körte édességéhez.
Ezzel el is készült ez a különleges, színében, ízében egyedi egytálétel.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.