Milyen mosolyfakasztó érzés már, amikor ránézel a hétvégéről visszamaradt, enyhén szikkadt, szottyadt croissant-okra, és rájössz, hogy ebből valami isteni lesz záros határidőn belül. Ha valaki lát, azt hihetné, hogy kissé bambán, üdvözült mosollyal orcádon állsz a konyha közepén. Pedig nem, Te csak már előre érzed az ízét a szádban, az ízlelőbimbóid már élvezik ennek az istenien ropogós, mégis krémes, selymes, habkönnyű édességnek minden falatját. És akkor tudod, érzed: ezt muszáj elkészítened! Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése, de ez már csak hab a tortán :) És akkor most te jössz: képzeld el, amikor belekanalazol ebbe a karamelles csodába, amikor a brandy aromája előbukkan, ahogy a szádba emelsz egy tökéletes falatot és szétolvad ez a mennyei csoda.
Na, akkor ne csak elképzeld, hanem te is készítsd el, mint ahogy én tettem. Tudás nem kell hozzá, csak a vágy arra, hogy megízleld.
Hozzávalók:
- 3 szikkadt croissant - gm diétában gm croissant, vagy egyéb gm leveles tészta
- 10 dkg cukor
- 2 tk víz
- 2 dl tejszín - lm diétában növényi tejszín
- 1 dl tej - lm diétában növényi tej3 ek brandy
- 3 tojás
- vaj/margarin
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Tépkedjük nagyobb darabokra a croissant-t és tegyük egy kivajazott tűzálló tálra. A cukor és víz keverékét olvasszuk fel közepes lángon, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor megkeseredik! Vegyük le takarékra a lángot és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt és a tejet, mehet hozzá a brandy is. Majd legvégül vegyük le a tűzről és további folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a felvert tojásokat. Öntsük az egészet a tészta tetejére, majd hagyjuk, hogy megszívja magát kb. 10 perc alatt. Utána toljuk be a sütőbe ls süssük nagyjából 20 percig.
Az eredménynek olyannak kell lennie, mint az álom, a szélek és a teteje ropogós, de amint belemártjuk a kanalat, érezzük a puha, habos, krémes tészta állagát. És az íze! Az íze valami mennyei! Gyengéden karamelles és enyhén érződik a brandy aromája, ami úgy passzol hozzá, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva!
Egyszóval kihagyhatatlan ez az egyszerű, ámde annál nagyszerűbb édesség!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.