Nem tudok elmenni úgy a henteshez, hogy valami csodás dolgot ne találnék ott. Most épp egy gyönyörű marha hátszín kacérkodott velem, amit nem tudtam otthagyni. És milyen jól tettem. A marhának ez egy fantasztikus része, amely a bélszín közeléből származik. Zamatos, tiszta hús és harmadannyiba kerül, mint maga a bélszín. Érdemes bepácolni, vagy akár csak egy jó "fürdőbe" tenni és puhára főzni!
Ez esetben egy jófajta barna sör, némi zöldség és fűszer volt a hátszín társa. Az összefőzés eredménye pedig az omlósan puha, minőségi húsunk, aminek ízét átjárta a sör és a zöldfűszerek aromája. A mellé beszórt gomba és répa csak további ízesítőként szolgált, de egyúttal maga volt a köret.
Mennyei étel!
Hozzávalók 2 személyre:
- 50 dkg marha hátszín (kb. 4 vastagabb szelet)
- 25 dkg csiperke gomba
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 üveg barna sör (nálam 0,33 l Reczer T 30 - mert szerintem ez a legjobb) - gm diétában kukorica sör
- só, bors
- zsálya, rozmaring
- 1 db chili paprika - opcionális
Elkészítése:
A hússzeleteket sózzuk be, majd egy serpenyőbe téve, kevés zsiradékon süssük elő őket mindkét oldalunkon, kb. 2-2 percig. Ekkor összehúzódnak a rostok és nem engedik ki a hús csodás szaftját. Ha ez megvan, akkor fűszerezzük, öntsük fel a sörrel, fedjük le és pároljuk nagyjából 20 percig. Ekkor dobjuk rá a felkarikázott répákat és a felszeletelt (nem vékonyra!) gombákat. Ilyenkor még bőven van leve, így ebben még további 5-10 percet főzhetjük a zöldségeket is (most jöhet az aprított chili!). Ezt követően vegyük le a fedőt és süssük vissza a szaftot annyira, hogy egy enyhén sűrű, a fűszerek és a sör esszenciális zamatát tartalmazó levet kapjunk. Ennyi idő alatt a hús omlós lesz, a zöldségek puhák, a szaft pedig isteni!
Önmagában találjuk. De ha ez kevésnek tűnik valakinek, nyugodtan adjon hozzá rizst, bulgurt, kuszkuszt, vagy épp édeskrumpli- vagy krumplipürét.
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.