A saksuka egy, az Észak-Afrikából bevándorló zsidók által Izraelben közkedveltté vált étel, ami természetesen máshol is meghonosult, és mára már nemzetközi szinten igencsak ismert és népszerű. Épp úgy, mint nálunk a lecsó. Egyszerűsége, telt aromái, ugyanakkor letisztult ízvilága tette ezt az ételt annyira közkedveltté.
Ez a recept egy felturbózott verzió. Hiszen ebben az ételben az eredeti hagymás, fokhagymás, paradicsomos, fűszerpaprikás, tojásos gyönyör még kiegészül egy kis finomra darált marhahússal, csepp fahéjjal, valamint sült paprikával.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 nagy fej hagyma
- 1 fej (!) fokhagyma (friss)
- 1 kg paradicsom
- 1 ek fűszerpaprika
- 20 dkg darált marhahús
- 3-4 db sült paprika
- 4-6 tojás (ízlés szerint)
- olíva olaj, só, bors, csipet fahéj, csipet római kömény, chili paprika
- petrezselyem
Elkészítése:
Az olajon megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, az előzőleg sütőben megsütött és a héjától megszabadított, ugyancsak felkockázott lecsöpögtetett paprikát. Fűszerezzük. Összefőzzük olyan sűrűre, mintha lekvárt készítenénk. Majd hozzáadjuk a darált marhahúst. Ha összefőttek az ízek, akkor üssük bele a tojásokat és hagyjuk megsülni, de úgy, hogy a sárgája még folyós maradjon!
A végén megszórjuk aprított petrezselyemmel. Foszlós kenyérrel, bagettel, pitával vagy akár pirítóssal is kínálhatjuk, a lényeg, hogy tunkolásra alkalmas legyen. Mert ezt az ételt MUSZÁJ tunkolni. Előtte, közben, utána...
A saksuka (némi előkészítés után) nagyon gyorsan elkészül. Ízes, fűszeres, szaftos, imádnivaló. Nálunk erőteljes addikciót okozott jó pár évvel ezelőtt, amikor először készítettem.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!