Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Kenyerem. Szeretem.

2020. március 19. - Heni süt neked

Most az az idő van, amikor ráérünk. Az önkéntes karantén ideje. Amikor van időnk olyan dolgokra, amikre máskor nem. Ilyen például a kenyérsütés. De valljuk be őszintén, hogy nem csak a technika (kimerítő dagasztás), de a rászánt idő is ijesztőnek tűnik legtöbbször. És habár most lenne is időnk, talán kedvünk is, mégse akarunk túl sok időt ezzel tölteni. 

De egy jófajta házikenyeret azért örömmel elfogyasztanánk, úgy langyosan, hogy a még a vékonyan megkent libazsír épp hogy megolvadjon rajta... 

Ez az az idő, amikor kimondottan örülünk egy finom, ropogós házikenyérnek, amit nem kell dagasztani, keleszteni csak összedobjuk az alapanyagokat, betesszük a sütőbe és már kész is.

Angolszász területeken ezt hívják szódás kenyérnek. Merthogy szódabikarbóna van benne. Illetve is. Mert azért sütőpor is. Az eredeti történet szerint Írországban a munkásoknak gyakran csomagolt az asszony almát, sajtot, szódás kenyeret és barna sört ebédre. Egy pék egyszer úgy gondolta, hogy mi lenne, ha az egészet egybe gyúrná, és elkészítené kenyérnek. Így jött létre a sajt,- és almakockákból, valamint barna sörből készített csoda kenyér. 

Újabban itthon is egyre nagyobb teret hódít a különböző ízesítéseivel. Nekem éve óta a kedvencem, Csak úgy magunknak, de vendégvárásra is tökéletes. Van úgy, hogy magában esszük és ha el is fogy, pikk-pakk bekeverek egy újabb adagot. Bármivel fel lehet turbózni, olyankor önálló, sós "falatka" - a vendég töri, tépi, és sörhöz, fröccshöz egyszerűen verhetetlen. Ha natúr készítem el, akkor "csak" kenyérként funkcionál. 

Ez a recept most Heni-féle. Mert ahogy említettem, variációkban határ a csillagos ég és a fantáziánk. :)

kenyerem_1.jpg

Tovább

Sült aranydurbincs citrusos sörfürdőben

Hát akkor legyen hal!

Bizonyos szupermarketekben igazán jó áron lehet minőségi halakhoz jutni, mint ahogy én is örömmel fedeztem fel a minap ezt a fantasztikus aranydurbincsot.

A halaknak nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthetőek, jó fűszerezéssel nagyon aromásak, ízletesek tudnak lenni. És nem mellesleg kevés kalóriát tartalmaznak,  és amúgy is nagyon egészséges a fogyasztásuk.

De ez a mostani recept azonban túlmutat mindezen. Mert ez a durbincs valóban különleges, és nagyon zamatos, üde ízvilággal rendelkezik. Citrommal, édesburgonyával, kaporral egy csodás sörfürdőben megsütve. Jól hangzik, nem? Na és az aromája... Hmmm... Leírhatatlan. Ezt ki kell próbálnod! :)

img_0525.jpg

Tovább

Sütőben sült zöldségek, spenótos gersli ágyon

 "Mert enni azért kell!"  

Történjen bármi, ennünk kell. És ha már eszünk, akkor jelen állás szerint jó döntésnek tűnik, ha kicsit egészségesebben táplálkozunk. Ami természetesen nem szinonimája az íztelennek. Lehet ízesen, fantáziadúsan főzni úgy, hogy az szemnek-szájnak tetsző legyen. Sőt! Csak így kellene!!!

Az egyik példa egy ilyen finomságra ez a sült zöldségekkel készült és spenótos gerslivel tálalt különleges egytálétel.

img_0221.jpg

Tovább

Villásreggeli, mert megérdemled

Vasárnap. Ez az a nap, amikor sokáig ágyban maradsz, lustálkodsz, amikor nem érdekel hány óra, nincsenek kötelező penzumok. 

A nap jó esetben egy nagy nyújtózással indul, majd (még pizsiben) kitámolyogsz a konyhába, hogy elkészítsd a reggeli kávét, és az órára pillantva ekkor tudatosul benned, hogy aztaaaa, már 11 óra!!!!

Úgy ennél valamit, de már nem reggelire vágysz, az ebéd pedig túl komoly lenne ebben a köztes állapotban.

Akkor most elérkezett a villásreggeli ideje! A tökéletes megoldás arra, hogy még elhúzd a pizsamaidőt, hogy lazulj kötelezettségek nélkül, hogy az igazi vasárnapi cool érzést tovább éld. 

Készíts tehát egy olyan ételt, ami hamar elkészül, amivel visszabújhatsz az ágyba, hogy ott falatozgatva élvezd a rád szabott időt. A villásreggeli pont kitart koradélutánig, és/vagy a (családi) ebédig. 

Én így képzelek el egy valódi villásreggelit: 

img_0512.jpg

Tovább

Zöldségragu gomba steakkel

Kezdjük el együtt ízlelgetni a következő szó párosítást: GOMBA STEAK! Ugyanis újfajta ételforma van születőben már egy ideje, ami nem csak a vegáknak és vegánoknak nagy kedvence, de minden gombát szerető egyed rajongásának tárgya is!

De hogy mitől steak a gomba? Jó, igaz. Van benne cseppnyi túlzás. De tényleg csak cseppnyi...

A vastagon szelt portobello gomba kellő fűszerezéssel és sütéssel (itt jön be a képbe a steak minősítés) egy magasabb polcra helyezi a gomba megítélését. 

Képzelj el egy olyan napot, amikor az zűrös és hosszú volt, és a nap végén úgy ennél valami finomat, de egyrészről nincs kedved sokat szöszmötölni a konyhában, másrészt pedig nem akarsz lefekvéshez közeli időben túl megterhelőt enni. Azonban vannak elvárásaid: kényeztető finomság legyen ám! 

Hát ez a zöldségragu gomba steakkel pont ilyen. Szeretni fogod. Higgy nekem! :)

img_0493.jpg

Tovább

Vajon sült répa csirkemellel

Ha még éltél egyszerű és naggggyon finom ételt, akkor EZ az! Nem akarom magam fényezni, mert valójában sem tudás, sem nagy fantázia nem kellett az elkészítéséhez, mégis akkorát szólt így együtt ez a hús-zöldség összeállítás, hogy bevallom nem is gondoltam volna.

Mert hát tulajdonképpen csak egy kis vaj, sárgarépa, pár szelet csirkemell - ennyi kell ahhoz, hogy varázsoljunk :)

Azonban ami már korábban is bejött, és ami lenyűgözővé teszi ezt az ételt is, az a levendulavirág!

Egyszerű kis valami, mégis olyan csavart ad az alapízekhez (ez esetben só, bors), hogy az leírhatatlan. 

Érdemes bioboltban érdeklődni utána, beszerezni, hogy olykor-olykor használhassuk salátákba vagy sültekhez.

Megjegyzés: kevesen tudják, de a levendula a provanci fűszerkeverék egyik alapja!

De lássuk a mostani finomságot:

img_0436.jpg

Tovább

Sült lazac vérnaranccsal, céklával

A megfelelő mennyiségű és minőségű halfogyasztás az utóbbi években a vesszőparipám lett. Többször elmondtam, hogy mennyire jó lenne, ha túllépnénk - az amúgy isteni - karácsonyi halászlé, rántott hal kombón, a magyar konyhában legtöbbször csak ponty formájában előforduló halfelhozatalon?! 

Hiszen egész évben kapható a halárusoknál, szerencsére ebből is egyre több van, makréla, lazac, hering, busa, keszeg, afrikai- , és szürke harcsa, hogy csak a legismertebbeket említsem. Az áruk változó. Van, ami olcsóbb, van ami drágább. Alkalmazkodni tudunk pénztárcánkhoz és lehetőségeinkhez. Ne riasszon el a kilóra meghatározott ár, hiszen legtöbbször 2-3 főre készítünk valami nagyon finomat. Ez esetben nagyjából 40-60 dkg mennyiségre van szükségünk és nem több kilóra. Így már sokkal jobban hangzik, nem? 

De most már térjünk rá a mostani receptre. Lazac. Na, ez pl. nem a legolcsóbb fajta, de az itt látható darab 45 dkg-s volt, ami kettőnknek körettel bőven elég volt. Az már csak hab a tortán, hogy az újonnan felfedezett online szupermarket (kifli.hu) egyik fantasztikus szolgáltatásaként (mentsd meg az élelmiszert), közeli lejáratú termékeket 25-50%-kal olcsóbban lehet beszerezni. A minőség kifogástalan, és ha nem akarod azonnal elfogyasztani, akkor le is lehet fagyasztani. 

Így jutottam féláron ehhez a gyönyörűséges szálkamentes, bőrös lazac darabhoz, amit aztán bébi céklával, vérnaranccsal és friss kaporral készítettem el, legnagyobb örömünkre :) !

Különleges, mennyei zamata elvarázsolt minket. Őszinte leszek: hatásom alá kerültem. Olyan elégedett voltam magammal, hogy ezt így, ilyen formában találtam ki és készítettem el.  :)

Szerintem próbáljátok ki, igazán megéri!

img_0474.jpg

Tovább

Sült rostélyos salátával

Húsimádók előnyben! :)

Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet a marha ezen részének mellőzött és nem a megfelelő módon történő felhasználására. Ugyanis legtöbben inkább csak leveshús alapnak használják, miközben egy minőségi darab a sültek királyává is teheti a ROSTÉLYOST!  

Egy igazi marhasült, könnyed saláta körettel. A hús klasszikus zamata - semmi extra fűszer, csak só, bors, max. egy kevés BBQ szósz -, a madárbegy (vagy bármilyen) saláta üde, friss íze maga a tökéletesség. Elkészítése egyszerű, az előkészületekre  fordított idő minimális. 

A kulcsszó ebben az esetben is a minőség. Semmi flanc, semmi különleges hozzávaló nem szükséges, egyedül az, hogy jó minőségű húst vegyünk (ilyenkor hangsúlyozom mindig, hogy milyen jó, ha az embernek van egy bejáratott, megbízható hentese).

És ne gondoljuk túl. - Se a fűszerezést, se a sütést.

Meglesz az eredménye! :)

img_0381.jpg

Tovább

Narancsos sült cékla és zeller

Könnyed ajánlatom húsmentes hétfőre ez az alábbi finomság. Tél lévén a gyökérzöldségek könnyen és olcsón beszerezhetőek. Semmi más dolgunk nincs, csak kellő fantáziával és fűszerezéssel bolondítsuk meg. Mint ahogy ennél az ételnél is. Hiszen az alap csak zellergumó és cékla. De naranccsal, egy kevés kardamommal, sóval, borssal elkészítve teljesen más dimenzióba kerülnek. 

Érdemes kipróbálni! :)

img_0430.jpg

Tovább

Hagymás-paradicsomos sült fekete bab kolbásszal

Szögezzük le: ez nem egy könnyű étel. Sem a bab, sem a kolbász. Azonban hány alkalommal csábultunk már el egy-egy olyan étel miatt, amiről tudtuk, hogy nem a mai egészségtudatos táplálkozás alapdarabja?! Néha lehet bűnözni. Néha KELL bűnözni! Néha fel lehet rúgni a saját magunk által állított szabályokat. És ha már idáig eljutunk, akkor ezzel az étellel tegyük, mert bűnösen finom és piszkosul zamatos! :)

Ha ezen az egész "bűnös élvezet" dolgon már túlléptünk, akkor már csak plusz előny, hogy hamar elkészül, egy edényt használunk (nem kell a mosogatással nagyon bajlódni utána), valamint egytálételt kapunk, vagyis a hús és a köret (szinte) egyben sül.

Ezek után maradt bárkiben is egy cseppnyi kétely akár, hogy elkészítse-e ezt a mennyei finomságot? Talán csak egy kérdés merül fel: MIKOR????

 img_0408.jpg

Tovább

Színes káposztalevelek rizzsel, zöldségekkel töltve, paradicsomszószban

Töltött káposzta. De nem ám akármilyen. Színekben csodásan pompázó, ez esetben húsmentes, kicsit talán különleges töltelékkel és paradicsomszószban készült verzió. Vagyis teljesen más, mint a megszokott, hagyományos töltött káposzta. Mégis azt ajánlom, hogy aki érez magában vágyat/erőt/kihívást a szokatlanra, az újításra, az mindenképpen készítse el. Mert ez az étel nem csak látványnak gyönyörű, de ízvilága is pazar. Füstölt paprikás rizs (ami zöldségekkel van gazdagítva) a tölteléke, ami egyszerű, és mégis tökéletes megoldás. Hiszen annyira harmonizál a káposzta natúr ízével és a paradicsom pikáns, enyhén csípős (ez persze opcionális), kicsit savanykás aromáival, hogy ily módon az egész "A" tökéletes fogás. Elkészítése nem igényel sem nagy tudást, konyhai tapasztalatot, sem túl sok időt. Tulajdonképpen ez az étel a mindennapok hőse, a hétvégék megízesítője, a szemnek-szájnak gyönyörködtető ebédje.

Ennyi szó után íme a kép. Szerintem szép. Szerintem. :)

img_0317.jpg

Tovább

Kifordított töltött csirkecombok

Egyik nagy kedvencem ez az étel. Ugyanis ahhoz a többséghez tartozom, aki a töltött csirkecombból legjobban a tölteléket szereti. Te nem így vagy vele? :)

Erre az örök problémára megoldás ez a verzió. Rengeteg töltelék, és persze ropogósra sült csirke is van itt bőven. Pikk-pakk összekészíted a hozzávalókat, betolod a sütőbe, hagyod ropogósra, aranybarnára sülni és utána csak elégedetten fogyasztod el ez a minden falatjában mennyei étket.

Pofonegyszerű. Semmi flanc. A konyhában mindig megtalálható alapanyagok. Ennyi az elkészítése. 

És az íze? Leírhatatlan. Próbáld ki! Bolondítsd meg úgy, ahogy csak a szád íze kívánja. :)

img_0017.jpg

Tovább

Májas hurka másképp sütve, puliszkával

Csupán kényelmi szempontok vezéreltek, amikor olyan ételt találtam ki, ami tulajdonképpen kettő az egyben fogás, vagyis amikor a hús és köret egyszerre készül el. Szeretem, ha időt tudok megspórolni, és azt is, amikor csak beteszem az ételt a sütőbe és amíg az sül, addig teljesen szabadon garázdálkodhatok a szabdidőmmel. 

A májas hurka nagy kedvenc. A puliszka szintén. Gondoltam egyet és összesütöttem őket. Tulajdonképpen ez egyfajta magyar pásztor pite (Sheperd's pie), ami ugye egy ragu, ráhalmozva a burgonyapüré, mindez a sütőben összesütve, ropogós megsütve. Csak ebben az esetben a hurkát karikáztam fel egy piteformába, és puliszkával fedtem be. A sütős megoldás ugyanaz maradt.

Mondhatom isteni lett. Ahogy a hurkadarabok kisültek, a puliszka szépen beszívta magába sülés közben a csodás szaftot, ami kisült a hurkából.

Két előnye is van : kevés hozzávaló kell csak hozzá és teljesen gluténmentes :)

Ellenállhatatlan lett az eredmény. Kihagyhatatlan. Muszáj neked is kipróbálnod!

img_0332.jpg

Tovább

Téli színes, zöldséges egytál

Vágyom a színeket télen, amikor minden sivár és színtelen. Vágyom színesebben öltözni, pedig a fekete a kedvencem, vágyom az ételekben is a színkavalkádot. Imádok a színekben tobzódni! :) Ezért készítek ilyen egyszerű, de szemetgyönyörködtető finomságot, ami hétköznapi ebédnek, vacsorának vagy egy szombati ebédnek is kitűnő. 

Van itt kérem szépen minden: kale (fodros kel), póré, piros kaliforniai paprika, csirkemell, paradicsom, lila krumpli, gyömbér. Csuda finom egység, ízbomba, egészség, tökéletes egytálétel. Minden egyben... :)

img_0108.jpg

Tovább

Bébi pok choi fűszeres sült paradicsomszósszal

Egy könnyed pénteki böjtös ételt ajánlok a figyelmetekbe. Egyre több helyen (zöldséges, szupermarket stb.) már lehet kapni pok choi-t, sőt bébi pok choi-t is. Ez egy ázsiai káposztaféle, ami zsenge és nagyon zamatos. Persze mindenképpen szükségeltetik hozzá némi fűszer, hogy ezt az alapízt kicsalogassuk és még hangsúlyosabbá tegyük. Például a paradicsom nagyon kellemesen harmonizál a pok choi ízvilágával, főleg ha egy kevés chilivel feltüzeljük és mennyei fűszerekkel bolondítjuk meg :)

Az elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Kellemes, üdítő színfoltja lehet egy laza pénteknek.

img_9456.jpg

Tovább