Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Magyaros pirított burgonya

2015. szeptember 08. - Heni süt neked

És igen! Eljött az idő, amikor már nyugodtan készíthetünk kicsit zúzósabb kajákat is, mert jól esik egy kis meleg, tartalmas étel. Persze megint az "egyszerű, de finom" gondolat jegyében, ami ráadásul hamar elkészíthető, még egy kezdő konyha felfedező számára is... Az ötletet egy étteremben felszolgált köret adta, amit jól átgondoltam és a hagyományaimhoz híven csavarintva tárok most Önök elé:

piritott_magyaros_burgonya1.jpg

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 3-4 db nagyobb burgonya
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg erdélyi húsos szalonna
  • só, bors, fűszerpaprika
  • zsiradék
  • víz

Elkészítése:

nagyobb kockákra felvágom a lilahagymát, kisebbekre a szalonnát és a krumplit. Először egy serpenyőben elkezdem a zsiradékon lepirítani a szalonnát és a hagymát. Sózom,borsozom. Ha már jól összepirult, akkor hozzáadom a fokhagyma gerezdeket, amit egy kés lapjával szétnyomtam és felaprítottam, majd a krumpli is sorra kerül. A legvégén megszórom egy kevés fűszerpaprikával, bátrabbak nyúljanak nyugodtan a csípős fajtához! Majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Majd nagy lángon fedő nélkül hagyom, hogy puhuljon a burgonya és lassan elfője a levét. Akkor jó, amikor már kicsit kezd odakapni az alja, megpörkölődik. Ekkor már kész is ez a csodás, ízletes egytálétel, amit jószívvel ajánlok mindenkinek. Egy pohár fröccs hozzá? Ugye elgondolkodtató ajánlat... :)

Jó étvágyat kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr337770352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2015.09.09. 09:52:05

fozz inkabb egy bombay potatot, ez egy unalomig fozott recept volt krumplira semmi csavar nincs benne, szalonna, hagyma, krumpli...

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2015.09.09. 09:53:43

igen, ezzel ez volt a cél. de köszi az ötletet...

mézescsók 2015.09.09. 12:39:01

Épp az benne a jó, hogy úgy írod, ahogy eredetileg készült. Mostanában minden kaját "újragondolnak", eddig "szokatlan textúrát" adnak neki és egyéb divatos galádságokat művelnek vele. Az újragondolt étel persze lehet remek, de már nem ugyanaz, hanem egy másik kaja. Ezt is lehetne "gazdagítani" paradicsommal, paprikával, gombával, egyéb firlefranccal, de nem a hagyományos magyaros pirított burgonyát kapnánk.

Kilgore Trout 2015.09.29. 12:41:13

Ez egy picit újragondolt paprikás krumpli...

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2015.09.29. 12:44:01

@Kilgore Trout: igen, akár. csak ez nem szaftos, hanem jól lepirított cucc... :) de igen, mondhatjuk így is, csak én nagyon nem kedvelem ezt az újragondolva trendi kifejezést, és sztem azért más is kissé ettől.

Kilgore Trout 2015.09.29. 13:04:14

@Heni süt neked: Igen, én így szoktam csinálni a krumplis tésztához a krumpli részét. Kicsit több zsiradék (mint a paprikás krumplihoz), hagyma, kis fokhagyma, krumpli apróra kockázva, és a fűszerek. Fedő alatt nagyon kis lángon, plusz a lábas alá 4 rétegre összehajtott alufólia a gázra (anyám "szabadalma"), és tök jó lesz. Akár le is lehet pirítani. :)
Továbbá: Anyámnak volt egy "fehér krumpli" elnevezésű, szűkösebb időkben főételként is alkalmazott isteni finom krumpli kajája. Nem tudom a receptet, sajnos sírba szállt vele, de viszonylag vékony karikákra vágta a krumplit, és rétegezve pakolta a lábasba (erre a célra volt egy alumínium 100 éves lábosa, amiben semmi nem égett le), vágott közé "TV" paprikát is, és az egészet megsütötte valahogy a gázon. A lesült darabokért közelharc volt. És nagyon finom. De sajnos a pontos receptúra nincs meg.
süti beállítások módosítása