Vasárnap délelőtt. Szimpla piac. A barátnőmmel úgy gondoltuk, hogy ha ő is magához tért a szombati kiruccanása után, értem jön, és kimegyünk piacolni. Ő még sosem volt... Csodálkoztam is, mert általában a dolgok ütőerén tartja a kezét, de ez valahogy kiesett neki. Na, de most! Mint egy gyerek a cukorka boltban.Kerekre nyílt szeme elsőre nem is tudott minden élményt befogadni, volt, hogy kétszer mentünk körbe, hogy ki ne hagyjuk valamelyik árust. Lépkedett a tömegben utánam, törtem neki az utat, mint aki a hazai pálya előnyét élvezi :) Rengetegen voltak megint kint, és a legtöbben turisták voltak. Bea is kicsit olyan volt. Mindent lefotózott, mindenre rákérdezett, minden megkóstolt. És vásárolt. Ahogy én is.
Az eredmény a következő lett.
Mindent persze nem használtam fel azonnal, de nagyon vágytam egy igazi őszi, színkavalkádos, ízes egytálételre. Így jött létre a minden finomságot tartalmazó csoda. Összevágtam kockára mindent: sütőtököt, céklát, sárgarépát, krumplit, szárzellert, kápia paprikát, lilahagymát, vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért. Ez utóbbit megpróbálom mindenbe belecsempészni. Egyrészt mert szeretem az ízét, másrészt mert ősszel és télen gyakran fogyasztom, mert mindenre jó: gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító, gyorsítja az anyagcserét, antioxidánst tartalmaz. Ezek miatt leforrázva teaként használom, de kiváló fűszer alapvetően.
Olívaolajon pirítottam kicsit, majd felöntöttem egy kis vízzel, hogy puhulni tudjon. Chilis sóval, borssal fűszereztem csupán, hiszen olyan sok ízt ad ez a sok zöldség, hogy nem szabad elnyomni ezeket. Hozzávetőlegesen 10 percig pároltam, majd a fedőt levéve kicsit lesütöttem a szaftját újabb 5-7 perc alatt. Megint egy ízkavalkádot sikerült összehozni. Nagyon ajánlom mindenkinek, még a nagy húsevőknek is be fog jönni. Próbáljátok ki, megéri!