Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Pirított kelbimbó és sütőtök, szárított áfonyával

2015. december 03. - Heni süt neked

Mielőtt elkövetkezne az az időszak, amikor jól teletömjük mindenféle finomsággal a pocakunkat. Mielőtt odébb kellene állítani övünket egy lyukkal. Mielőtt eltelítődnénk mindenféle ínycsiklandó ízekkel és pihegnénk egy-egy étkezés után levegőért kapkodva, na ekkor kell ezt az ételt elkészíteni!

Nem árt ugyanis felkészíteni a gyomrunkat az egyheti nagy étel cunamira. Az ünnepek előtt próbáljunk kicsit visszafogottabban étkezni, az sem árt, ha ebben a megelőző időszakban minimális húst eszünk. Részesítsük előnyben az idény jellegű zöldségeket, gyümölcsöket, amiket ugyanolyan változatosan el lehet készíteni, mint pl. egy szép darab marhahúst. Persze mindez csak a szerény véleményem, ami viszont sok éves tapasztalaton nyugszik. :) Ha egyetértő fülekre találtak fenti szavaim, akkor szívből ajánlom ezt a különleges valamit. Mert hogy salátának nem saláta, mégis az. Köretnek nem köret, mégis lehet az. Konkrétan ez egy önálló fogás, ami annyira önálló, hogy még besorolni sem lehet vagy kell, hogy milyen ételcsoportba tartozik Ő maga a téli finomság. Meleg, ízletes, egyszerűen isteni.

kelbimbos_sutotok_piritva.JPG

Hozzávalók 2 főre:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 50 dkg kanadai (sonka) sütőtök
  • 1 maroknyi szárított áfonya
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 2 tk. dijoni mustár (magos, de nem muszáj)
  • 1 ek.mézes almaecet (szupermarketekben kapni, de ha nincs, akkor sima is jó, egy csepp mézzel vagy édesítéssel)

Elkészítése:

Melegítsük előre a sütőt 220 fokra. A kelbimbót vágjuk félbe, a sütőtököt hámozzuk meg és nagyjából azonos méretű kockákra vágjuk fel a kelbimbóval. Tegyük egy tálba, sózzuk-borsózzuk, majd öntsünk rá egy löttyintésnyi olajat. Nem kell sok, csak annyi, hogy összekeverve bevonja a zöldségeket. A legszerencsésebb, ha a keveréshez a kezünket használjuk. Piszkos meló, de olyan kéjesen izgi az olajos zöldségekben turkálni :)

Egy tepsire tegyünk rá sütőpapírt, majd borítsuk rá a kelbimbót és a sütőtököt. Terítsük szét a papíron és tegyük be a sütőbe 20-30 perce, a legmagasabb hőfokon. Néha rázzuk meg, hogy minden oldala egyenletesen piruljon meg. Eközben elkészítjük az öntetet: keverjük össze egy nagyobb és mély tálban a mustárt az ecettel és az olajjal. Habverővel szép homogén dresszinget kapunk, a majonézhez hasonló, bár hígabb állagút. Sózzuk-borsozzuk. Erre szórjuk rá a megpirult zöldségeket, amik így melegen jól magukba szívják ezt a mennyei öntetet. Igen, mennyei, mert bár teljesen egyszerű, mégis a tökéletes ízharmóniát tartalmazza. Szórjuk hozzá az áfonyát. Ha esetleg túl szárazat sikerült kikapnunk, akkor egy rövid időre áztassuk be borba, pálinkába vagy sima meleg vízbe. 

Hát ennyi. Hamar elkészül. Nincs benne semmi fakszni. És mégis valami csodás ételt sikerült az asztalra varázsolnunk. Egészséges és a legőszintébben, nagyon finom.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr758135860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása