Imádom! Nincs mese. Habos, könnyű (bár a tojás miatt azért csak óvatosan), és tele van a tavasz összes friss, roppanós, új zöldségével. Ízes, zamatos, egyszerű, hatásos. Hatásos, mert hát ugye a szemünkkel is eszünk, és ezt biza faljuk. Micsoda színek, micsoda ízek, micsoda orgia szemnek és az ízlelőbimbóknak! Erről nem is lehet sokat beszélni, csak enni kell és enni... Higgyétek el, a fundamentalista húsevőknek sem hiányzik ebből a hús. Mennyeien finom. Megunhatatlan. Nem csak vegáknak jeligére.
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagyobb sárgarépa
- fél kg (egy csomag) zöld spárga
- 25 dkg zsenge zöldborsó (még mehet a fagyasztott, mert nagyon drága a friss)
- 1 fej brokkoli (kb. 0,5 kg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg csiperke gomba
- 25 dkg koktél paradicsom (fele sárga, fele piros ez esetben)
- 20 dkg feta sajt (vagy dán krémfehér sajt)
- 12 db tojás
- 1,5 dl tej (lm diétában rizstej)
- só és bors
Elkészítése:
Melegítsük előre a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat. Egy serpenyőben dinszteljük meg a nagyobb darabokra felkockázott hagymát (kb. 4-5 perc). Ezután adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát,a 3 db-ra vágott spárgákat (az alját, az esetleges fás részt vágjuk le az aljáról), a zöldborsót, brokkolit és a szétnyomkodott fokhagymát. Keverjük jól össze. Puhulásig főzzük a zöldségeket, ez kb. 8-10 percet vesz igénybe. Adjuk hozzá a felszeletelt gombákat (kalapjukat, törzsüket egyaránt), valamint a félbe vágott paradicsomokat. Újabb 3-4 percet pirítsuk. Majd a fele zöldséget öntsük bele a jénaiba, szórjuk meg a fetasajt felével, ezután ismételjük meg ezt a folyamatot. Így a tetejére a maradék feta kerül. Egy nagyobb keverőtálba üssük fel a tojásokat, és a tejjel együtt egy habverővel verjük fel habosra. Sózzuk, borsozzuk meg alaposan, hiszen a zöldségeket nem fűszereztük.
Tegyük be a sütőbe és kb. 30-40 perc alatt süssük 180 fokon, egészen addig, amíg egy tűpóbával nem igazoltuk, hogy átsült a tojás.
Melegen ajánlom, melegen tálalom :) Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzés: ez a mennyiség egy 4 fős családnak bőven elég, még marad is belőle másnap ebédre (könnyen csomagolható) vagy vacsorára is.