Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Hawaii ananászos, bacon-ös csirkenyárs

2016. június 14. - Heni süt neked

Nagyon úgy tűnik, hogy mégis lesz nyár. Napsütés, meleg, nyaralás, finom ételek (lehetőleg a szabadban elkészítve) és finom italok: hideg, párás, gyöngyöző poharakban sör, limonádé avagy fröccs ilyenkor az ajánlott, persze a finom csapvíz se kutya, ha igazán szomjasak vagyunk. Ha valakinek nem adatik meg, hogy a kertben, tenger- vagy Balaton parton grillezzen, annak sem kell lemondania egy-egy zamatos grillezett nyársról, legyen az gyümölcs-, zöldség-, vagy húsnyárs. Ebben az esetben egy könnyű hawaii csirkenyárs receptjét osztom meg veletek, amit egy grill serpenyőben is épp oly jól el lehet készíteni, mint egy szabadtéri grillen. Jó, jó. Az a faszén íz, a füstösség nem lesz benne, de attól még nagyon finom lesz, hidd el! Aki meg megteheti, az készítse el nyílt lángon, parázs fölött, és élvezze, hogy nyár van! :) 

hawaii_ananaszos_csirke_kebab.jpg

Hozzávalók:
  • 50 dkg csirke felsőcomb filé (bőr nélkül)
  • 3-4 ek BBQ szósz
  • 2-3 ek szójaszósz
  • 1 ek barna cukor (elhagyható)
  • 1 ek almaecet
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek szezámolaj (opcionális, de nagyon jó bele)
  • 15 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári)
  • egy fél friss ananász
  • 1 kaliforniai paprika, piros
  • 1 kaliforniai paprika, zöld
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • só, bors

 

Elkészítése:

Keverjük össze egy keverőtálban a bbq szószt, a szójaszószt, a szezámolajat, almaecetet, cukrot és a szétnyomott fokhagyma gerezdeket. Melegítsük elő a grill serpenyőt. Vágjuk fel a zöldségeket, a húst és az ananászt falatnyi kockákra (kb. 2x2 cm) és szúrjuk fel a nyársra, (én fémet használtam, de lehet bambusz, vagy grill fapálcika is). Tegyük mindezt úgy, hogy guszta és látványos legyen. Játszunk a színekkel! :) Hogy hogyan húzzuk a szalonnát a nyársra, a megjegyzésben írom le pontosan.

Ha elfogytak az alapanyagok, akkor kenjük egy ecset segítségével körbe a nyársat az elkészült pác szósz felével. Kicsit pihentessük így. Tegyünk egy kevés olívaolajat a felforrósított serpenyőbe (ecsettel kenjük át), és süssük az újból lekent  nyársakat kb. 5 percig az egyik oldalukon, utána fordítsuk meg, kenjük be a maradék páccal és grillezzük további 4 percig vagy addig, amíg a csirke megpirul és átsül. Ha elkészült, azonnal tálaljuk. Rizs (próbáljátok ki a vadrizst, mennyei), sült krumpli (vagy röszti), esetleg vegyes zöldsaláta illik hozzá a legjobban. Szerintem. Bátrabbak epres, baby spenótos salátát is készíthetnek hozzá balzsamecetes öntettel. 

MEGJEGYZÉS:
Azért jobb a csirke felsőcomb, mint a csirkemell, mert ízesebb, szaftosabb. Célszerű egy hosszabb csík szalonnát rászúrni a nyársra (ez egyik végét, keresztben, és ráhúzni a csirkecombot, majd a szalonna másik végét ráhajtani és rászúrni a nyársra, ezzel közrefogja a húst, és süléskor ízesíti, nem hagyja kiszáradni.
Jó étvágyat hozzá kint is, bent is!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1008808560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása