Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A tél slágere a céklás, sütőtökös sós rétes!

2017. január 29. - Heni süt neked

Van az úgy, hogy egyszer csak elérkezik a cékla ideje. A tél pont ilyen. Felhasználási lehetőségei határtalanok. Így van ezzel az étellel is. Nem szokványos, és lehet, hogy elsőre furán hangzik, de igazán pikáns és finom sós rétes lett az eredmény. Megint csak azt tudom mondani, hogy semmi nagy kunszt nincs benne, csak fantázia. Vendégvárónak, egy könnyű leves után ebédre, vagy csak úgy, magában is isteni finomság. Kipróbálásra erősen ajánlott!

ceklas_sutotokos_retes.jpg

Hozzávalók:

  • 2 db cékla
  • 1 db sütőtök (kb. 20 dkg)
  • 1 db alma
  • kis darab fejes káposzta (kb. 20 dkg)
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • só, bors
  • 1 tk 5 fűszerkeverék
  • 1 csipet cukor  vagy eritrit
  • kevés olaj/vaj/margarin kenéshez
  • 1 cs. réteslap - gm diétában rizslapokat használjunk és egy fős adagokat készítsünk belőle

 

rétes.jpg

Elkészítése:

Reszelj össze nagy lyukú reszelőn céklát, sütőtököt, kevés fejes káposztát, almát, lilahagymát, ízlés szerint esetleg még édesköményt. Sózd le, és hagyd kicsit állni. Ha levet ereszt, márpedig fog egy keveset, nyomkodd ki, hogy ne áztassa majd el a tésztát. Fűszerezd borssal és a titkos összetevővel, az 5 fűszerkeverékkel és egy csipet cukorral. Só már nem kell, mert a lesózásnál megkapta azt az adagot, amire szüksége van. A réteslapot terítsd ki egy tiszta konyharuhára, szedd lapjaira. Egy csomagban 8 lap van, én duplán használtam őket, így 4 db rétes jött ki belőle. Egy kenőtollal olajozd be a felületét. Ne ess túlzásba az olajjal! Halmozd rá hosszanti irányban a tölteléket, próbáld meg egy tömör hurkába formázni! A konyharuha segítségével görgesd fel a rétest, majd tedd rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A tetejét is kend le olajjal, hogy szép fényesre és barnára süljön. Előmelegített sütőben 180-200 fokon süsd kb. 35-40 percig, amíg ropogós, aranybarna nem lesz a teteje. Ez idő alatt a reszelt zöldségek is megpuhulnak és a fűszerekkel is összeérnek az ízek. Amit kapunk, az egy pikáns, nagyon finom, zamatos téli rétes. Szívből ajánlom kipróbálásra. 

Nagyon passzol hozzá egy pofa sör, de aki a bort kedveli, akkor annak egy laza fröccsöt ajánlok.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5611946095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása