Ha az ünnepekre valami mást szeretnél, nem a megszokott évtizedes menüsort, elég bevállalós vagy, hogy szembe menj a tradícióknak, akkor szívből ajánlom ezt a csodás ízbombát, ami minden jót és finomságot tartalmaz, aminek egy karácsonyi ételben csak lennie kell. Ez nem más mint a tagine (tázsin). Jelen esetben marhalábszárból, mennyei fűszerekből és aszalt sárgabarackból áll alapvetően. De nem lehet kiemelni egy-két dolgot, mert ennek az ételnek pont az a zsenilitása, hogy úgy hamonizál minden összetevője egymással, hogy nem tolakodik egyik íz sem, teret adnak egymásnak, hogy az aromák erősítsék egymást. Ez az étel a béke, a nyugalom, az összhang étele.
Hozzávalók 2 személyre:
- 50 dkg marhalábszár
- 1 doboz konzerv csicseriborsó
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 1/2 cs. friss koriander
- só, bors
- 1-1 tk fahéj, római kömény, őrölt korinader, friss gyömbér, pirospaprika
- olaj
Elkészítése:
Ha van tagine edényünk (már miért lenne, kérdezitek - joggal) akkor azt, ha nincs akkor egy vastagfalú lábost használjunk. A felhevített olajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát és lábszárat. A húst süssük körbe, hogy minden oldala kicsit megkapjon. Ezt a folyamatot még a tűzhelyen végezzük.
Most jöhet a többi: a csicseri, a paradicsom, a fűszerek, a sárgabarack. Egy kevés alaplével (vagy vízzel) öntsük fel, ez max. 2-3 dl. fedjük le és toljuk be az előmelegített sütőbe 170 fokra, és hagyjuk 1-1,5 órán át párolódni.
Ennyi idő alatt a hús omlós, az ízek összeérnek, az aszalt sárgabarack ducira bedagad és enyhén megédesíti ezt a fűszeres ízorgiát.
Tálaláskor szórjuk meg a friss korianderrel! Üdítőleg fog hatni a tagine-ra! :)
Köretként leginkább kuszkuszt, bulgurt kínálok hozzá, de a rizs, árpa, köles ötlete sem megvetendő.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!