Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Pacal római módra

Trippa alla romana

2019. május 31. - Heni süt neked

Lehet utálni és rajongani érte. Lehet levesként enni vagy rántva. Mert nem csak a pörkölt verzió létezik, bármennyire is ezt gondolják sokan kicsiny hazánkban. Hogy mennyire nem, arra itt ez a fantasztikus recept, ami az olaszoknál alap. Igaz, tájegységenként más és más. A legismertebb változatok a firenzei, milánói, genovai és még ki tudja hányféle verzió... De nekem a nagy szerelem, a római elkészítési mód. Most ezt mutatom meg, mert higgyétek el, aki szereti a különleges, ízes, aromás ételeket, aki szereti a pacalt magát, az nem fog tudni ellenállni ennek a csudának.

De hogy mitől római? Hát attól, hogy sárgarépával, szárzellerrel, olívaolajjal, vörös-, és fokhagymával, ki s fehér borral, valamint pecorino sajttal készül!

A végeredmény mennyei!

 img_6214.JPG

Hozzávalók:

  • 1 kg  pacal
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 - 4 ek paradicsom paszta - tubusos, olasz fajta
  • 2 sárgarépa
  • 2 zellerszár
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • kevés chilipehely
  • friss menta vagy bazsalikom
  • olívaolaj
  • reszelt parmezán sajt

 Elkészítése:

Reszeljük le nagy lyukú reszelőn a sárgarépát. Olívaolajon dinszteljük meg a felkockázott vöröshagymát, szárzellert, adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és végül az apróra vágott fokhagymát. Tegyük rá a felcsíkozott pacalt, sózzuk. Jöhet a paradicsom paszta, a bor, végül a chilipehely. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Tudniilik a cél nem egy hosszú lére eresztett étel, hanem sokkal inkább egy krémes, sűrű, emiatt sokkal intenzívebb ízvilágú szaftos pacal. Forrás után lassú tűzön főzzük fedő alatt 2 órát, majd fedő nélkül "süssük" tovább, ha a szaft még túl sok lenne rajta. Ne feledjük: a pacal akkor jó, ha könnyen harapható, de állaga még kissé ruganyos, van tartása. Ha ilyen, akkor elkészült a csodás római pacalunk, vagyis a trippa alla romana.

Tálaláskor friss mentával vagy bazsalikommal szórom meg és jókora adag reszelt pecorino sajttal. Ropogós kenyeret kínálok hozzá.

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_8388.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1514867854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2019.06.07. 10:40:06

Hétvégén megcsinálom! Bors nem kell bele????

Frank99 2019.06.08. 23:01:16

@Heni süt neked: Akkor jó :-) Olaszból sztem nem maradhat ki....
süti beállítások módosítása